阅读真题
英语六级阅读真题,不仅强化词汇与句型理解,更提升阅读速度与综合分析能力。实战演练,让考生熟悉题型变化,掌握解题技巧,是冲刺六级高分不可或缺的宝贵资源。今天,小编将分享2021年6月大学英语六级阅读真题以及答案(卷二)相关内容,希望能为大家提供帮助!
Section A
Directions: In this section,there is a passage with ten blanks.You are required to select one word for each blank from a list of choices given in a word bank following the passage.Read the passage through carefully before making your choices.Each choice in the bank is identified by a letter.Please mark the corresponding letter for each item on Answer Sheet 2 with a single line through the centre.You may not use any of the words in thebank more than once.
I'm always baffled when I walk into a pharmacy and see shelves bursting with various vitamins, extracts and other supplements,all promising to accelerate or promote weight loss.Aisles of marketing genius belie(掩饰)the fact that, 26 ,weight loss is dictated by the laws of arithmetic.Economist Jessica Irvine wrote a book about how she used math to help her lose more than 18 kilograms.If calories taken in are less than calories 27 ,weight shall be lost,and so it is with money.
Despite the 28 of financial products,services and solutions geared towards accumulating wealth,it all begins with the same 29 :getting ahead financially requires a reduction of spending,so that income is greater than expenses.I was reminded of this again recently listening to an interview with Nicole Haddow,the author of Smashed Avocado,explaining how she cracked the property market at 31.It was quite a 30 ,given where she had been two years earlier.
Nicole didn't celebrate her 30th birthday as she had 31 .She was sobbing at the dinner table with her parents,with whom she had just moved back in.She had no stable income,$12,000 in credit-card debt and no plan,but to her 32 ,her father,an accountant,told her that her financial 33 wasn't as bad as she thought.He said,on her income,with some changes,she would be able to buy an investment unit within two years,which she did.
Nicole admitted she was fortunate,as she was able to live with her parents and 34 her spending—and life—to get herself on track financially.Creating a gap between her income and spendingrequired aparadigm shift and 35 sacrifice and commitment,but by going into financial lockdown,Nicole gained financialindependence.
A)abundance
B)astonishment
C)entailed
D)envisaged
E)equation
F)expended
G)feat
H)fiscally
I)impetus
J)overhaul
K)permanently
L)plight
M)prosper
N)shatter
O)ultimately
Section B
Directions:In this section,you are going to read a passage with ten statements attached to it.Each statement contains information given in one of the paragraphs.Identify the paragraph from which the information is derived.You may choose a paragraph more than once.Each paragraph is marked with a letter.Answer the questions by marking the corresponding letter on Answer Sheet 2.
France's Beloved Cathedral OnlyMinutes Away from Complete Destruction
A)Notre Dame Cathedral in the heart of Paris was within“15 to 30 minutes”of complete destruction as firefighters battled to stop flames reaching its bell towers on Monday evening,French authorities have revealed.A greater disaster was averted by members of the Paris fire brigade,who risked their lives to remain inside the burning monument to create a wall of water between the raging fire and the two towers on the west of the building.
B)The revelation of how close France came to losing its most famous cathedral emerged as police investigators questioned workers involved in the restoration of the monument to try to establish the cause of the devastating blaze.Paris prosecutor Remy Heitz said that an initial fire aert was sounded at 6:20 pm on Monday evening but no fire was found.The second alert was sounded at 6:43 pm,and the blaze was discovered on the roof.
C)More than C650 million was raised in a few hours on Tuesday as French business leaders and global corporations announced they would donate to a restoration campaign launched by the president,Emmanuel Macron.But as the emergency services picked through the burnt debris,a row was resurfacing over accusations that the beloved cathedral,immortalised in Victor Hugo's novel,was already crumbling before the fire.
D)The cathedral is owned by the French state and has been at the centre of a years-long dispute over who should finance restoration work of the collapsing staircases,crumbling statues and cracked walls.Jean-Michel Leniaud,the president of the scientific council at the National Heritage Institute,said:“What happened was bound to happen.The lack of adequate maintenance and daily attention to such a majestic building is the cause of thiscatastrophe.”After the blaze was declared completely extinguished,15 hours after it started,the junior interior minister,Laurent Nunez,said the structure had been saved but remained vulnerable.He praised the actions of the firefighters but admitted the fate of the cathedral had been uncertain.“They saved the main structure,but it all came down to 15-30 minutes,”Nunez said.
E)In a surprise televised address on Tuesday evening,Macron said he wanted to see the cathedral rebuilt within five years.“The fire at Notre Dame reminds us that we will always have challenges to overcome,"Macron said,“Nore Dame is our history,our literature,the centre of our life.It is the standard by which we measureourdistances.It's so many books,so many paintings.It's the cathedral of every French person,even those who have never visited it.This history is ours and so we will rebuild Notre Dame.It is what the French people expect;it is what our history deserves.It is our deep destiny.We will rebuild Notre Dame so it is even more beautiful than before.I want it done in the next five years.We can do it.After the time of testing comes a time of reflection and then of action."
F)The fire,which had started at the base of the 93-metre spire(尖塔)at about 6:40 pm on Monday spread through the cathedral's roof,made up of hundreds of oak beams,some dating back to the 13th century.These beams,known as la foret(the forest)because of their density,formed the cross-shaped roof that ran the length of the central part of the cathedral.As hundreds of tourists and Parisiansstood and watched the flames leaping from the roof,there wasshock and tears as the cathedral spire caught fire,burned and then collapsed into itself.
G)A collection of dramatic videos and photos quickly spread across social media,showing the horrifyingdestruction,and attractingemotional responses from people all over theworld.Indeed, within minutes the fire occupied headlines of every major global newspaper and television network.This is not surprising given Notre Dame Cathedral,meaning“Our Lady”,is one of the most recognised symbols of the city of Paris attracting millions of tourists every year.
H)While the world looked on,the 500 firefighters at the scene then battled to prevent the flames from reaching the two main towers,where the cathedral bells hang.If the wooden frame of the towers had caught fire,it could have sent the bells—the largest of which,the Emmanuel Bell, weighs 13 tons—crashing down,potentially causing the collapse of both towers.Police and fire services will spend the next 48 hours assessing the“security and safety”of the 850-year-old structure.Nunezsaid:“We have identified vulnerabilities throughout the structure,all of which still need securing.”As a result,residents of five buildings around the northern side of the cathedral were being temporarily evacuated,he added.Architects have identified three main holes in the structure,in the locations of the spire,the main hall and the upper rooms to the noth of the central aisle.Most of the wooden roof beams have been burned,and parts of the concrete holding up the roof have collapsed.
I)The interior minister,Christophe Castaner,visited the cathedral on Tuesday afternoon to see the extent of the devastation.Ash covered the marble diamond-patterned floor and floated in large pools of grey water from the fire hoses.Behind a heap of blackened oak beams that lay piled up where they had fallen,daylight from vast holes in the cathedral roof lit a golden cross over a statue by Nicolas Coustou,which appeared to have escaped damage.Preliminary inspections also suggested the threeornate(装饰华丽的)stained glass“rose”windows appeared to have survived the fire,officialssaid.However,fire officers have said a complete inventory of the damage will not be possible until the cathedral structure has been deemed safe
J)The culture minister,Franck Riester,said religious relics saved from the cathedral were being securely held at the Hotel de Ville,and works of art that sustained smoke damage were being taken to the Louvre,the world's largest art museum,where they would bedried out,repaired and stored. Sixteen copper statues that decorated thespire had been removed for restoration only a few days before the fire.Relics at the top of the spire are believed lost asthe spire was destroyed.As well as damage from the heat,which firefighters said reached more than 800 ℃,experts also need to assess damage from the vast quantities of water firefighters poured into the cathedral.One casualty of this was TheGreat Organ constructed inthe 1730s,which was said to have escaped the flames but been significantly damaged by waer.
K)French political commentators noted the devastating fire had succeeded where Macron had failed in uniting the country.But criticism over the original state of the building is likely to intensify over coming days.Leniaud told La Croix newspaper:“This is not about looking for people to blame.The responsibility is collective because this is the most loved monument in the country.”Alexandre Gady,an art historian,agreed.“We've been saying for years that the budget for maintaining historic monuments is too low,"Gady said.The Paris prosecutor's office has opened an inquiry into“involuntary destruction by fire”,indicating they believe the cause of the blaze was accidental rather than criminal.
36.The total amount of damage to Notre Dame Cathedral can be assessed only when its structure is considered safe.
37.Once again people began to argue whether Notre Dame Cathedral was going to collapse even without the fire.
38.The NotreDame Cathedral catastrophe wassaid to have helped unite the French nation.
39.The roof of Notre Dame Cathedral was built with large numbers of densely laid-outwood beams
40.Renovation workers of Notre Dame Cathedral were questioned to find out the cause of the accident.
41.Had the bell towers'wooden frames burned down,the heavy bells would have crashed down.
42.The timely action of the firefighters prevented the fire from reaching the Cathedral's bell towers.
43.Apart from the fire,the water used to extinguish it also caused a lot of damage to Notre Dame Cathedral.
44.There has been argument over the years as to who should pay for the restoration ofNotre Dame Cathedral.
45.News of the Notre Dame Cathedral catastrophe instantly caughtmedia attention throughout the world.
Section C
Directions:There are 2 passages in this section.Each passage is followed by some questions or unfinished statements.For each of them there arefour choices marked A),B),C)and D).You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the centre.
Passage One
Questions 46 to 50 are based on the following passage.
We often think of drawingas something that takes inborn talent,but this kind ofthinking stems from our misclassification of drawing as,primarily,an art form rather than a tool for learning.
Researchers,teachers,and artists are starting to see how drawing can positively impact a wide variety of skills and disciplines.
Most of us have spent some time drawing before,but at some point,most of us stop drawing There are people who don't,obviously,and thank god for that:a world without designers and artists would be a very shabby one indeed.
Some argue that so many adults have abandoned drawing because we've miscategorized it and given it a very narrow definition.In his book,Stick Figures:Draoing as a Human Practice,Professor D.B.Dowd argues that we have misfiled the significance ofdrawing because we see it as a professional skill instead of a personal capacity.We mistakenly think of“good”drawings as those which work as recreations of the real world,as realistic illusions.Rather,drawing should be recategorized as a symbolic tool.
Human beings have been drawing for 73,000 years.It's part of what it means to be human.We don't have the strength of chimpanzees (大猩猩)because we've given up animal strength to manipulate subtle instruments,like hammers,spears,and—later—pens and pencils.The human hand is an extremely dense network ofnerve endings.In many ways,human beings are built to draw.
Some researchers argue that doodling(涂画)activates the brain's so-called default circuit— essentially,the areas of the brain responsible formaintaining a baseline level of activity in the absence of other stimuli.Because of this,some believe that doodling during a boring lecture can help students pay attention.In one study,participants wereasked to listen to a list of names while either doodling or sitting still.Those who doodled remembered 29 percent more of the names than those who did not.
There's also evidence that drawing talent is based on how accurately someone perceives the world.The human visual system tends to misjudge size,shape,color,and angles but artists perceive these qualities more accurately than non-artists.Cultivating drawing talent can become an essential tool to improve people's observational skills in fields where the visual is important.
Rather than think of drawing as a talent that some creative people are gifted in,we should consider it as a tool for seeing and understanding the world better—one thatjust so happens to double as an art form.Both absent-minded doodling and copying from life have been shown to positively affect yourmemory and visual perception,so complain loudly the next time your school board slashes the art department's budget.
46.What do people generally think about drawing?
A)It is a gift creative people are endowed with
B)It is a skill that is acquired with practice.
C)It is an art form that is appreciated by all.
D)It is an ability everyone should cultivate.
47.What do we learn about designers and artists?
A)They are declining gradually in number.
B)They are keen on changing shabby surroundings
C)They add beauty and charm to the world.
D)They spend most of their lives drawing.
48.What does Professor D.B.Dowd argue in hisbook?
A)Everybodyis born with the capacity to draw.
B)Drawing isaskill that requires special training
C)The value of drawing tends to be overestimated.
D)Drawing should beredefined as a realistic illusion
49.What have some researchers found from one study about doodling?
A)It is a must for maintaining a base level of brain activity.
B)It can turn something boring into something interesting.
C)It is the most reliable stimulant to activate the brain.
D)It helps improve concentration and memory.
50.What is characteristic of people with drawing talent?
A)Sensitivity to cognitive stimulation.
B)Subtlety of representation.
C)Accuracy in categorization.
D)Precision in visual perception.
Passage Two
Questions 51 to 55 are based on the following passage
The car has reshaped our cities.It seems to offer autonomy for everyone.There is something almost delightful in the detachment from reality of advertisements showing mass-produced cars marketed as symbols of individuality and of freedom when most of their lives will be spent making short journeys on choked roads
For all the fuss made about top speeds,cornering ability and acceleration,the most useful gadgets ona modern car are those which work when you're going very slowly:parking sensors, sound systems,and navigation apps which will show a way around upcoming trafficjams.This seems to be one of the few areas where the benefit of sharing personal information comes straight back to the sharer:because these apps know where almost all the users are,and how fast they are moving almost all the time,they can spot traffic congestion(堵塞)very quickly and suggest ways round it.
The problem comes when everyone isusing a navigation app which tells themto avoid everyone else using the same gadget.Traffic jams often appear where no one has enough information to avoid them.When a lucky few have access to the knowledge,they will benefit greatly.But when everyone has perfect information,traffic jams simply spread onto the side roads that seem to offer a way round them.
This new congestion teachesus two things.The first is that the promises of technology will never be realised as fully as we hope;they will be limited by their unforeseen and unintended consequences.Siting in a more comfortable car in a different traffic jam is pleasant but hardly the liberation that once seemed to be promised.The second is that self-organisation will not get us where we want to go.The efforts of millions of drivers to get ahead do not miraculously produce a situation in which everyone does better than before,but one in which almost everyone does rather worse. Central control and collective organisation can produce smoother and fairer outcomes,though even that much is never guaranteed.
Similar limitscan be foreseen for the much greater advances promised by self-driving cars.Last week,one operated by the taxi company Uber struck and killed a woman pushing her bicycle across a wide road in Arizona.This was the first recorded death involving a car which was supposed to be fully autonomous.Experts have said that it suggests a“catastrophic failure”of technology.
Increasingly,even Silicon Valley has to acknowledge the costs of the intoxicating(令人陶醉的) hurry that characterises its culture.What traffic teaches us is that reckless and uncontrolled change is as likely to harm us as it is to benefit us,and that thoughful regulation is necessary for a better future.
51.What does the author say about car advertisements?
A)They portray drivers who enjoy speed on the road.
B)They present a false picture of the autonomy cars provide.
C)They pursueindividuality and originality in design concept.
D)They overestimate the potential market of autonomous cars.
52.What does the author imply about the various gadgets on cars?
A)They can help to alleviate traffic jams
B)Most of them are as effective as advertised.
C)Only some can be put to use under current traffic conditions.
D)They areconstantly upgraded to make driving easier and safer.
53.What does the author say about the use of navigation apps?
A)It is likely to create traffic jams in other places.
B)It helps a great deal in easing traffic congestion.
C)It sharply reduces the incidence of traffic accdents.
D)It benefits those who are learning to drive.
54.What does the author say about technology?
A)Its consequences are usually difficult to assess.
B)It seldom delivers all the benefits as promised.
C)It depends on the required knowledge for application.
D)Its benefits are guaranteed by collective wisdom.
55.What key message does the author try to convey in the passage?
A)The consequences of technological innovation need not be exaggerated.
B)Thereis alwaysa price to pay to develop technology for a better world.
C)Technological innovation should be properly regulated.
D)The culture of Silicon Valleyought not to be emulated.
参考答案
26.答案:O)ultimately
解析:首句引出作者的长久困惑之处:药店货架摆满各种承诺能够帮助减肥的药物。②句进而解释困惑的原因:减肥是由算术规律决定的,而那些只是营销噱头的减肥药竟然被吹上了天。③句补充指出权威人士的著作已经说明了数学如何帮助减肥。综合可见,此三句意在强调,药店琳琅满目的减肥药并不能有效帮助减肥,减肥真正有效的途径在于掌握好数学规律,空格词应体现“数学规律决定减肥”的“本质性/根本性/彻底性”等,ultimately可表示“最基本地;根本上”,O项正确。
27.答案:F)expended
解析:④句介绍减肥背后的数学规律:如果摄入的卡路里比_____的卡路里少,体重就会减轻;即“减重=_____>摄入”。结合常识可知,空格词应与“摄入的”相对,表示“消耗的/耗费的/使用的”等意,F项正确。
28.答案:A)abundance
解析:空格句指出,尽管针对财富积累的金融产品、服务和解决方案 28 ,但却都始于同一个 29 ;财务成功需要减少花费,这样收入才会大于支出。结合上段末句“减肥由数学规律决定,钱也一样”可知,空格句意在承接上段,介绍有关“财富积累”的数学规律,其中让步状语应承上“减肥药琳琅满目”之意说明(市场上所提供的)财富积累方式之多,主句则应承上“减肥由数学规律决定”之意说明财富积累也靠数学规律。换言之,空28应体现“琳琅满目/丰富多样/五花八门”之意,A项正确。
29.答案:E)equation
解析:空29应体现冒号后所示财富积累的数学规律(财富积累=收入>支出),E项equation表示“方程式;等式”,正确。
30.答案:G)feat
解析:空格句指出,考虑到妮可两年前的处境,她31岁成功进入房地产市场(购得一套投资房)的确是一项_____。结合下文“30岁生日时还在父母面前哭泣没固定工资,负债累累,毫无规划”可知空格句中“两年前的处境”比较糟糕,可见空格词应体现妮可31岁时所取得的惊人成绩/伟大成就/突破性成果等,G项正确。
31.答案:D)envisaged
解析:空格句指出,妮可没有像她_____的那样/_____经历的那样庆祝她的30岁生日。下文则具体介绍妮可生日当天的情景:由于负债累累、前路渺茫,她正对着父母哭泣。可见,妮可的30岁生日应该与“之前预想”或“过去经历”的生日不同,空格词应表示对未来的“期待/预想/预料/设想”等,或表示过去的时间词,D项正确。
32.答案:B)astonishment
解析:空格句前半句介绍妮可的处境“没有稳定收入,有12000美元负债,前途渺茫”;后半句介绍父亲的话语“妮可的经济 33 并不像她想象得那么糟糕”。空格句后一句继续介绍父亲的话语“只要有所改变,她就能在两年内买套投资房”。to her 32 应传递父亲的话语给妮可的感觉/印象,“两年内从负债累累到有余力投资房产”显然会让悲观失望的妮可感到惊诧、讶异,空32应表示“惊讶/诧异/意外”等,B项正确。
33.答案:L)plight
解析:空33应描述妮可“没有稳定收入且负债累累”这一处境,表示“困境/困难/问题”等,L项正确。
34.答案:J)overhaul
解析:空格句指出,妮可承认自己很幸运,因为能够和父母住在一起,_____自己的支出(以及生活),使财务状况步入正轨。结合上文父亲对妮可的建议“只要做一些改变,就能摆脱经济困境”可知,“_____自己的支出(以及生活)”应与“做出改变”对应,表示“摆脱经济困境”的方式/手段,空格词应指向“改变/调整/革新”等,J项正确。
35.答案:C)entailed
解析:空格句指出,在收入和支出之间创造盈余,需要范式的转变,_____牺牲和投入。联系上下文可知,“范式的转变”指向上文所述“思维的转变”,即认识到“财富积累的数学规律”。而“牺牲和投入”指向“行为”的改变:调整自己的支出,实施财务限制。以上内容均为“转亏为盈”的必要条件,且“_____牺牲和投入”应该是对“需要范式的转变”的承接和递进,空格词应与required近义,表示“需要/涉及/要求/使必须”等,C项正确。
36.[答案]I
[精解]I段⑤句指出,圣母院的完整受损情况清单要等到结构被确认安全之后才可能给出。试题是对该句信息的改写,其中can be assessed only when正确体现原文will not be possible until的内涵。
37.[答案]C
[精解]C段②句指出,争论重新出现,人们指责圣母院早在火灾之前就已经摇摇欲坠了。试题是对该句中争论内容的同义转述,argue whether是对句中a row...over accusations的转述,going tocollapse even without the fire则契合句中was alrcadycrumbling before the fire所隐藏的含义。
38.[答案]K
[精解]K段①句指出法国政治评论人士的观点:巴黎圣母院大火做到了总统马克龙没有做到的事情,即把法国人民团结起来。试题是对该句的概括转述,wassaid是对political commentators noted的提炼,have helped unite则是对句中had succeeded where Macron had failed in uniting核心义的简化处理。
39.[答案]F
[精解]F段①②句描写了圣母院屋顶的构成:数百根橡木房梁密集分布,有些已有800年的历史。试题是对该信息的提炼,large numbers of对应原文hundreds of,was built with以被动式体现文中主动式formed之义,densely laid-out wood beams则是对These beams(指代oak beams)、their density的总结。
40.[答案]B
[精解]B段①句指出警方问询现场的修缮工人,以调查火灾起因。试题是对该句as从句中内容的概括转述,以被动句式传递原文主动句的内涵,其中Renovation workers是句内workers involved inthe restoration的概括表达,find out与句内establish的僻义“查实;确定”相契合。
41.[答案]H
[精解]H段①②句回顾火场情形:消防队员同大火奋战,力图阻止大火延烧至钟楼;钟楼倘若着火,那么极重的钟便可能砸落,进而导致钟楼全部坍塌。试题是对②句假想情景“钟楼着火将会导致钟砸落”的同义改写,Had...would have的虚拟语气句式正确反映原文If...had...could have的语气。文中twomain towers、both towers均指挂着教堂大钟的塔楼,亦可称为钟楼,故试题中bell towers实为同义改写。
42.[答案]A
[精解]A段介绍事件:消防队员奋力阻止大火延烧至圣母院钟楼,在千钧一发之际使圣母院免于焚毁。试题是对本段关键信息的提炼,其中timely精确概括原文within“15 to 30 minutes”of completedestruction的内涵,prevented同义改写averted,试题以主动态传递了A greater disaster was averted的被动态语义。
43.[答案]J
[精解]J段④⑤句介绍救火用水对圣母院的损坏:具体损坏情况有待评估,但圣母院内的管风琴受损严重。试题是对④⑤句信息的合理推断,其中a lot of damage正确反映原文damage from the vastquantitiesof water“大量水带来危害”和significantlydamaged by water“被水严重损坏”的内涵“救火用水的伤害也很大”。
44.[答案]D
[精解]D段①句指出,针对圣母院的争论持续多年,即谁应为圣母院的整修工作出资。试题是对该句信息的同义改写,其中argument over the years、pay for分别是对ayears-long dispute、finance的同义改写。
45.[答案]G
[精解]G段①②句说明巴黎圣母院失火引发的强烈反响,其中②句指出,受灾新闻在几分钟内就占据了全球各大报纸和电视网络的头条。试题是对该句信息的改写,其中instantly正确反映原文withinminutes凸显的“引发反响之快”+caught media attention则反映了向中occupied headlines所展示的“媒体关注度”。
46.[定位]本题考查人们对绘画的惯常看法。根据题干定位至第一段(We often think of drawing as...)。
[答案解析]A。第一段指出人们将绘画主要当作一种艺术形式而非学习工具,因而常常认为绘画需要天赋(somethingthat takes inborn talent...anart form)。换言之,在人们看来,绘画是艺术创造者与生俱来的禀赋,并非人人都能通过学习/实践而获得的技能,故A项正确,同时排除B项。
47.[定位]本题考查设计师和艺术家的相关细节。根据题干定位至第三段末句(..designers and artists...)。
[答案解析]C。第三段末句指出,没有设计师和艺术家的世界会是一个极为粗陋的世界(very shabby)。即设计师和艺术家的存在为世界增色,使世界变得更加美丽迷人,故C项正确。
48.[定位]本题考查人物观点。根据题干中的人名定位至第四段(Professor D.B.Dowd arguesthat...)。
[答案解析]A。第四段介绍D.B.多德教授的看法:我们错把绘画视作一种专业技能(professional skill),而非个人能力(personal capacity)。换句话说,教授认为绘画并非艺术家专有,而是每个人都拥有的能力。第五段则从生理进化的角度对这种个人能力予以解释:人类双手高度灵活,可操控精巧工具,人人都是天生的画者(are built to draw)。可见A项正确。
49.[定位]本题考查与涂画相关的研究发现。根据题干中one study...doodling定位至第六段③④句(one study...doodling...Those who doodled...)。
[答案解析]D。第六段③句介绍研究方法:受试者涂画或静坐的同时记人名。④句明确研究发现:边涂画边记者比边静坐边记者多记住了29%的人名。improve concentration and memory准确概括此发现,D项正确。
50.[定位]本题考查具有绘画禀赋者的特征。根据题干定位至第七段(drawing talent、Cultivatingdrawing talent)。
[答案解析]D。第七段①句指出,绘画禀赋是基于人对世界的感知准确度。②句举常见现象予以说明:人类的视觉系统通常会误判事物的大小、形状、颜色和角度,而艺术家比非艺术家更能准确地感知这些属性。综合两句可知,绘画禀赋高者的视觉感知更加准确,D项正确。
51.[定位]本题考查汽车广告的相关信息。根据car advertisements可定位至首段③句(advertisementsshowing...cars)。
[答案解析]B。首段②向指出汽车似乎赋予了每个人自主权,随后③句指出量产汽车广告将汽车标榜为个性与自由之象征的做法脱离了实际,这些汽车大多数时候是在拥堵的道路上进行短途行驶。可见,汽车广告中宣传的个性和自由与现实生活中的拥堵、消耗不符,B项符合此意,其中a false picture of sth指“对某事物的不实/虚假描述”。
52.[定位]本题考查与汽车上的装置有关的暗含信息。根据gadgets on cars可定位至第二段①句(themost useful gadgets on a modern car)。
[答案解析]C。第二段①句指出尽管人们特别在意汽车的最高时速、转弯和加速能力,但汽车上最有用的装置还是那些在行车非常缓慢(堵车)时起作用的装置,诸如停车传感器、音响系统、导航应用程序等。结合首段末尾暗示的当前交通情形(汽车大多数时侯是在拥堵的路上行驶)可推知,在目前堵车频发的交通条件下,汽车的动力、转向、加速等装置通常发挥不了作用,只有停车传感器、导航应用程序等装置在堵车时可以派上用场,C项符合此意。
53.[定位]本题考查运用导航应用程序的影响。根据the use of navigation apps定位至第三段①句(using a navigation app)。
[答案解析]A。第三段①向指出如果大家都用导航软件来躲避堵车会出现问题,随后②③④句展开说明:当只有少数司机用导航软件获得路况信息时,他们确实可以避开堵车;但是当所有司机都用导航软件时,软件会引导他们走辅路来躲避拥堵的主路,这就造成了辅路的拥堵。综合可知,当大家都用导航应用程序来躲避堵车时,反而可能会在其他地方造成新的拥堵,A项正确。
54.[定位]本题考查作者对技术的评价,可定位至第四段②句(the promises of technologywill never berealised as fully as we hope)。
[答案解析]B。该句指出,技术预期的好处永远不可能像我们所期待的那样得到充分实现,它们会受限于无法预见或预料之外的结果。可见,技术所预期的好处无法全部实现,B项正确。seldom delivers对应原文中的never be realised;all the benefits as promised具体解释the promises of technology、as fully as。
55.[定位]由题干中的key message,in the passage推断本题考查文章主旨,可结合篇末总结段解答。
[答案解析]C。第六段②句指出“为了更美好的未来,周密的管控很有必要”,说明技术创新需要妥善的管控,C正确。选项中be properly regulated同义替换thoughtful regulation。