2023年12月大学英语六级阅读真题以及答案(二)
教程:六级阅读  浏览:100  
  • 提示:点击文章中的单词,就可以看到词义解释

    阅读真题

    英语六级阅读真题,不仅强化词汇与句型理解,更提升阅读速度与综合分析能力。实战演练,让考生熟悉题型变化,掌握解题技巧,是冲刺六级高分不可或缺的宝贵资源。今天,小编将分享2023年12月大学英语六级阅读真题以及答案(卷二)相关内容,希望能为大家提供帮助!

    121317.jpg

    Section A

    Directions: In this section, there is a passage with ten blanks. You are required to select one word for each blank from a list of choices given in a word bank following the passage. Read the passage through carefully before making your choices. Each choice in the bank is identified by a letter. Please mark the corresponding letter for each item on Answer Sheet 2 with a single line through the centre. You may not use any of the words in the bank more than once.

    Our brains respond to language expressing facts differently than they do to words conveying possibility, scientists at New York University have recently found. Their work offers new insights into the impact word choice has on how we _26_ between statements expressing what is real versus what is merely possible. The researchers assert their findings are important because we are presented with false information all the time. Some of this is _27_ , as is the case with deceptive advertisements, but the problem is _28_ by individuals who believe they are sharing correct information. Thus, it is more important than ever to separate the factual from the possible or merely _29_ in how we communicate. This is especially true as the study makes clear that information presented as fact _30_ special responses in our brains, which are distinct from when we process the same content with clear indicators of _31_ .

    In their new study, the scientists intended to _32_ how the brain computes possibilities as expressed by words such as“may,”“might,” and“if.” The researchers compared brain responses to statements expressing factual _33_ and those expressing possibility. “There is a monster under my bed” exemplifies a factual statement. “I will stay home,” is also factual. This is opposed to statements that express possibility, like“There might be a monster under my bed,” or“If it rains, I will stay home.” The results of the study showed that factual language _34_ a rapid increase in brain activity, with the brain responding more powerfully and showing more engagement with factual phrases compared to those communicating possibility. Thus, facts rule when it comes to the brain. Brain regions involved in processing _35_ rapidly distinguish facts from possibilities. Further, these regions respond in a much more robust fashion to factual statements.

    A) activated

    B) aggravated

    C) ascertain

    D) deliberate

    E) differentiate

    F) discourse

    G) evokes

    H) inhibit

    I) manuscript

    J) marvels

    K) remnants

    L) scenarios

    M) speculative

    N) unanimous

    O) uncertainty

    Section B

    Directions: In this section, you are going to read a passage with ten statements attached to it. Each statement contains information given in one of the paragraphs. Identify the paragraph from which the information is derived. You may choose a paragraph more than once. Each paragraph is marked with a letter. Answer the questions by marking the corresponding letter on Answer Sheet 2.

    Treasure Fever

    A) Most visitors come to Cape Canaveral, on the northeast coast of Florida, for the tourist attractions. It's home to the second-busiest cruise ship port in the world and is a gateway to the cosmos. Nearly 1.5 million visitors flock here every year to watch rockets, spacecraft, and satellites blast off into the solar system from Kennedy Space Center Visitor Complex. Nearly 64 kilometers of undeveloped beach and 648 square kilometers of protected refuge fan out from the cape's sandy shores.

    B) Yet some of Cape Canaveral's most legendary attractions lie unseen, wedged under the sea's surface in mud and sand, for this part of the world has a reputation as a deadly ship trap. Over the centuries, dozens of majestic Old World sailing ships smashed and sank on this irregular stretch of windy Florida coast. They were vessels built for war and commerce, crossing the globe carrying everything from coins to cannons, boxes of silver and gold, chests of jewels and porcelain, and pearls from the Caribbean.

    C) Cape Canaveral contains one of the greatest concentrations of colonial shipwrecks in the world. In recent years, advances in radar, diving, detection equipment, computers, and GPS have transformed the hunt. The naked eye might see a pile of rocks, but technology can reveal the precious artifacts(人工制品) that lie hidden on the ocean floor.

    D) As technology renders the seabed more accessible, the hunt for treasure-filled ships has drawn a fresh tide of salvors(打捞人员) and their investors— as well as marine archaeologists (考古学家) wanting to bring to light the lost relics. But of late, when salvors have found vessels, their rights have been challenged in court. The big question: who should have control of these treasures?

    E) High-stakes fights over shipwrecks pit archaeologists against treasure hunters in a vicious cycle of accusations. Archaeologists regard themselves as protectors of history, and they see salvors as careless destroyers. Salvors feel they do the hard work of searching for ships, only to have them stolen from under them when discovered. This kind of clash inevitably takes place on a grand scale. Aside from the salvors, their investors, and the maritime archaeologists who serve as expert witnesses, the battles sweep in local and international governments and organizations like UNESCO that work to protect under-water heritage. The court cases that ensue stretch on for years. Are finders keepers, or do the ships belong to the countries that made them and sent them sailing centuries ago? Where once salvors and archaeologists worked side by side, now they belong to opposing, and equally contemptuous, tribes.

    F) Nearly three million vessels lie wrecked on the Earth's ocean floor— from old canoes to the Titanic— and likely less than one percent have been explored. Some— like an ancient Roman ship found off Antikythera, Greece, dated between 70 and 60 BC and carrying astonishingly sophisticated gears and dials for navigating by the sun— are critical to a new understanding of our past. No wonder there is an eternal stirring among everybody from salvors to scholars to find them.

    G) In May 2016,a salvor named Bobby Pritchett, president of Global Marine Exploration (GME) in Tampa, Florida, announced that he had discovered scattered remains of a ship buried a kilometer off Cape Canaveral. Over the prior three years, he and his crew had obtained 14 state permits to survey a nearly 260-square- kilometer area off the cape; they worked 250 days a year, backed by investor funds of, he claims, US $4 million. It was hard work. Crew members were up at dawn, dragging sensors from their expedition vessels back and forth, day in and day out, year after year, to detect metal of any kind. Using computer technology, Pritchett and his crew created intricate, color-coded maps marked with the GPS coordinates of thousands of finds, all invisible under a meter of sand.

    H) One day in 2015, the magnetometer(磁力计) picked up metal that turned out to be an iron cannon; when the divers blew the sand away, they also discovered a more precious bronze cannon with markings indicating French royalty and, not far off, a famous marble column carved with the coat of arms of France, known from historical paintings. The discovery was cause for celebration. The artifacts indicated the divers had likely found the wreck of La Trinité, a 16th-century French vessel that had been at the center of a bloody battle between France and Spain that changed the fate of the United States of America.

    I) And then the legal storm began, with GME and Pritchett pitted against Florida and France. The Sunken Military Craft Act of 2004, a US federal act, protects any vessel that was on a military mission, allowing the originating country to claim their ship even centuries later. In 2018, two long years after Pritchett's discovery, the federal district court ruled in favor of France. For Pritchett, the decision was devastating. Millions of dollars of investor funding and years of labor were lost.

    J) But this is far from the first time a salvor has lost all rights to a discovery. In 2012, for instance, Spain won a five-year legal battle against Odyssey Marine Exploration, which had hauled 594,000 gold and silver coins from a Spanish wreck off the coast of Portugal across the Atlantic to the United States. “Treasure hunters can be naive,” says attorney David Concannon, who has had several maritime archaeologists as clients and represented two sides in the battles over the Titanic for 20 years. “Many treasure hunters don't understand they are going to have to fight for their rights against a government that has an endless supply of money for legal battles that treasure hunters are likely to lose.”

    K) Putting an inflated price on artifacts rather than viewing them as cultural and historical treasures that transcend any price is what irritates many archaeologists. For the archaeologist, everything in a wreck matters— hair, fabric, a fragment of a newspaper, rat bones— all things speak volumes. Archaeologists don't want artifacts ending up in a private collection instead of taking humanity on a journey of understanding.

    L) George Bass is one of the pioneers of under-water archaeology, and a researcher at Texas A&M University.He has testified in court against treasure hunters, but says archaeology is not without its own serious problems. He believes archaeologists need to do a better job themselves instead of routinely criticizing treasure hunters. “Archaeology has a terrible reputation for not publishing enough on its excavations(发掘) and finds, ” he says. Gathering data, unearthing and meticulously preserving and examining finds, verifying identity and origin, piecing together the larger story, and writing and publishing a comprehensive paper or book can take decades. A bit cynically, Bass describes colleagues who never published because they waited so long they became ill or died. Who is more at fault, Bass asks, the professional archacologist who carefully excavates a site and never publishes on it or the treasure hunter who locates a submerged wreck, salvages part, conserves part, and publishes a book on the operation?

    M) Pritchett concedes that his find deserves careful excavation and preservation. “I think what I found should go in a museum,” he says. “But I also think I should get paid for what I found.” Indeed, it's a bit of a mystery why governments, archaeologists, and treasure hunters can't work together— and why salvors aren't at least given a substantial finder's fee before the original owner takes possession of the vessel and its artifacts.

    36. Exploration of shipwrecks on the sea floor is crucial in updating our understanding of humanity's past.

    37. Quite a number of majestic ships sailing from Europe to America were wrecked off the Florida coast over the centuries.

    38. Pritchett suffered a heavy loss when a US district court ruled against him.

    39. Recently, people who found treasures in shipwrecks have been sued over their rights to own them.

    40. Pritchett claims he got support of millions of dollars from investors for his shipwreck exploration.

    41. One pioneer marine scientist thinks archaeologists should make greater efforts to publish their findings.

    42. With technological advancement in recent years, salvors now can detect the invaluable man-made objects lying buried under the sea.

    43. According to a lawyer, many treasure hunters are susceptible to loss because they are unaware they face a financially stronger opponent in court.

    44. Salvors of treasures in sunken ships and marine archaeologists are now hostile to each other.

    45. Archaeologists want to see artifacts help humans understand their past instead of being sold to private collectors at an outrageous price.

    Section C

    Directions: There are 2 passages in this section. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A), B), C) and D). You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the centre.

    Passage One

    Questions 46 to 50 are based on the following passage.

    Could you get by without using the internet for four and a half years? That's exactly what singer and actress Selena Gomez has done in a bid to improve her mental health.

    She has spoken extensively about the relationship between her social media usage and her mental wellbeing, recalling feeling like“an addict” when she became Instagram's most followed user in 2016. “Taking a break from social media was the best decision that I' ve ever made for my mental health”, says she. “The unnecessary hate and comparisons went away once I put my phone down.”

    Ditching the web at large, however, is a far more subtle and complicated prospect. The increasing digitisation of our society means that everything from paying a gas bill to plotting a route to a friend's house and even making a phone call is at the mercy of your internet connection. Actively opting out of using the internet becomes a matter of privilege.

    Ms Gomez's multi-millionaire status has allowed her to take the“social” out of social media, so she can continue to leverage her enormous fame while keeping the trolls(恶意挑衅的帖子) at bay. The fact that she's still the second most-followed woman on Instagram suggests it's entirely possible to maintain a significant web profile to promote various projects— by way of a dedicated team— without being exposed to the cruel comments, hate mail and rape or death threats.

    It goes without saying that this is fundamentally different from how the rest of us without beauty deals and films to publicise use the likes of Instagram, TikTok and Twitter, but even the concept of a digital detox(戒瘾) requires having a device and connectivity to choose to disconnect from.

    The UK's digital divide has worsened over the past two years, leaving poorer families without broadband connections in their homes. Digital exclusion is a major threat to wider soc ietal equality in the UK, so witnessing companies like Facebook championing the metaverse(元宇宙) as the next great frontier when school children are struggling to complete their homework feels particularly irritating.

    Consequently, it's worth bearing in mind that while deleteing all social media accounts will undoubtedly make some feel infinitely better, many other people benefit from the strong sense of community that sharing platforms can breed.

    Internet access will continue to grow in importance as we edge further towards web 3.0, and greater resources and initiatives are needed to provide the underprivileged with the connectivity they desperately need to learn, work and live. It's crucial that people who feel that social media is having a detrimental effect on their mental health are allowed to switch off and for those living in digital exclusion to be able to switch on in the first place.

    46. What do we learn about singer and actress Selena Gomez in the past four and a half years?

    A) She has had worsening mental problems.

    B) She has won Instagram's most followers.

    C) She has refrained from using social media.

    D) She has succeeded in a bid on the internet.

    47. Why does actively opting out of using the internet become a matter of privilege?

    A) Most people find it subtle and complicated to give up using the internet.

    B) Most people can hardly ditch the web while avoiding hate and comparisons.

    C) Most people can hardly get by without the internet due to growing digitisation.

    D) Most people have been seriously addicted to the web without being aware of it.

    48. Why does the author say“witnessing companies... feels particularly irritating”(Lines 2-4, Para.6)?

    A) The UK digital divide would further worsen due to the metaverse.

    B) The concept of the metaverse is believed to be still quite illusory.

    C) School children would be drawn farther away from the real world.

    D) Most families in the UK do not have stable broadband connections.

    49. What is worth bearing in mind concerning social media platforms?

    A) They are conducive to promoting societal equality.

    B) They help many people feel connected with others.

    C) They provide a necessary device for a digital detox.

    D) They create a virtual community on the internet.

    50. What does the author think is really important for those living in digital exclusion?

    A) Having access to the internet.

    B) Edging further towards web 3.0.

    C) Getting more educational resources.

    D) Opening more social media accounts.

    Passage Two

    Questions 51 to 55 are based on the following passage.

    Psychologists have long been in disagreement as to whether competition is a learned or a genetic component of human behavior. Whatever it is, you cannot but recognize the effect competition is exerting in academic s and many other areas of contemporary life.

    Psychologically speaking, competition has been seen as an inevitable consequence of human drives. According to Sigmund Freud, humans are born screaming for attention and full of organic drives for fulfillment in various areas. Initially, we compete for the attention of our parents. Thereafter, we are at the mercy of a battle between our base impulses for self-fulfillment and social and cultural norms which prohibit pure indulgence.

    Current work in anthropology(人类学) has suggested, however, that this view of the role of competition in human behavior may be incorrect. Thomas Hobbes, one of the great philosophers of the seventeenth century, is perhaps best remembered for his characterization of the“natural world,” that is, the world before the imposition of the will of humanity, as being“nasty, brutish, and short.” This image of the pre-rational world is still widely held, reinforced by Charles Darwin's highly influential work, The Origin of Species, which established the doctrine of natural selection. This doctrine, which takes for granted that those species best able to adapt to and master the natural environment in which they live will survive, has suggested that the struggle for survival is an inherent human trait which determines a person's success. Darwin's theory has even been summarized as“survival of the fittest”—a phrase Darwin himself never used— further highlighting competition's role in success. As it has often been pointed out, however, there is nothing in the concept of natural selection that suggests that competition is the most successful strategy for“survival of the fittest.” Darwin asserted in The Origin of Species that the struggles he was describing should be viewed as metaphors and could easily include dependence and cooperation.

    Many studies have been conducted to test the importance placed on competition as opposed to other values, such as cooperation— by various cultures, and generally conclude that Americans uniquely praise competition as natural, inevitable, and desirable. In 1937, the world-renowned anthropologist Margaret Mead published Cooperation and Competition among Primitive Peoples, based on her studies of several societies that did not prize competition, and, in fact, seemed at times to place a negative value on it. One such society was the Zuni Indians of Arizona, and they, Mead found, valued cooperation far more than competition. After studying dozens of such cultures, Mead's final conclusion was that competitiveness is a culturally created aspect of human behavior, and that its prevalence in a particular society is relative to how that society values it.

    51. What does the author think is easy to see in many areas of contemporary life?

    A) The disagreement on the inevitability of competition.

    B) The consequence of psychological investigation.

    C) The effect of human drives.

    D) The impact of competition.

    52. According to psychology, what do people strive to do following the initial stage of their life?

    A) Fulfill individual needs without incurring adverse effects of human drives.

    B) Indulge in cultural pursuits while keeping their base impulses at bay.

    C) Gain extensive recognition without exposing pure indulgence.

    D) Satisfy their own desires while observing social conventions.

    53. What do we learn about the“natural world” characterized by Thomas Hobbes?

    A) It gets misrepresented by philosophers and anthropologists.

    B) It gets distorted in Darwin's The Origin of Species.

    C) It is free from the rational intervention of humans.

    D) It is the pre-rational world rarely appreciated nowadays.

    54. What can we conclude from Darwin's assertion in The Origin of Species?

    A) All species inherently depend on others for survival.

    B) Struggles for survival do not exclude mutual support.

    C) Competition weighs as much as cooperation as a survival strategy.

    D) The strongest species proves to be the fittest in natural selection.

    55. What conclusion did Margaret Mead reach after studying dozens of different cultures?

    A) It is characteristic of humans to be competitive.

    B) Americans are uniquely opposed to cooperation.

    C) Competition is relatively more prevalent in Western societies.

    D) People's attitude towards competition is actually culture-bound.

    参考答案

    26.E)differentiate (v.区分)

    【语义判断】文章开头提及纽约大学的科学家发现大脑对表达事实的语言和表达可能性的语言有不同反应, 此处承接上文, 继续探讨科学家发现的意义。由between statements expressing what is real versus what is merely possible可知, 文章将两种情况列出来, 是为了加以“区分”, 故备选动词中differentiate符合语境。

    27.D)deliberate(adj.故意的 v.仔细考虑)

    【语义判断】由下文所举例子as is the case with deceptive advertisements(像欺骗性广告一样)可知, 欺骗性广告的目的就是骗人们购买相应产品,是广告商蓄意而为之,故deliberate符合语境。

    28.B)aggravated(vt.使严重, 使恶化)

    【语义判断】上文提及人们总是收到虚假信息,其中有些就像欺骗性广告一样是故意的,这属于不良状况,而由空格后的内容by individuals who believe they are sharing correct information(被那些认为自己分享的是正确信息的人)可知,有人认为自己散播的虚假信息是正确信息,这是雪上加霜的情况,因此 aggravated符合语境。

    29.M)speculative(adj.猜测的, 推测的)

    【语义判断】本句中使用了separate A from B的结构, 意为“将A与B分离; 区分A与B”, 这里的A是the factual(“the+形容词”结构, 表示一类人或事物) , 意为“事实情况”, B是the possible or merely_____. the possible意为“可能的事”,or后面的内容应与“可能的事”语义相近,将备选形容词代入原文,可知 speculative符合语境, the speculative即“猜测的事”, 能与the possible构成选择关系。因为由or连接, 所以the speculative中的the可以省略。

    30.G)evokes(vt.引起, 唤起)

    【语义判断】文章开头部分就指出纽约大学研究人员发现了大脑对表达事实的语言的反应与对表达可能性的语言的反应不同, 由空格后的special responses in our brains可推断, 此处是说, 作为事实呈现的信息会在我们的大脑中“引起”特殊的反应,故evokes符合语境。

    31.O)uncertainty(n.不确定性)

    【语义判断】此处还是在解释纽约大学的研究结果,前面提到作为事实呈现的信息会在我们的大脑中引起特殊的反应, 而这与大脑处理表达可能性的语言的反应不同(distinct)。fact意为“事实”,是“确定的事”,可能的事是“不确定的事”,将备选名词代入原文,可知uncertainty符合语境,即“这与我们处理具有明确的不确定性标志的相同内容时有所不同”。

    32.C)ascertain(vt.弄清, 查明)

    【语义判断】众所周知,研究是科学家用来揭示真相和解决问题的,由此可知此处是说,在新研究中,科学家们打算“弄清楚”大脑是如何计算“可能”“或许”和“如果”等词表达的可能性的,将备选动词原形代入原文,可知ascertain符合语境。

    33.L)scenarios(n.场景)

    【语义判断】由下文作者所举之例可知,“我床下有个怪物”是事实陈述,是一种“情景”或“场景”,“我床下可能有个怪物”是一种可能性,可知本句要表达的是,研究人员比较了大脑对表达事实场景的陈述和表达可能性的陈述的反应,故scenarios符合语境。

    34.A)activated(vt.激活)

    【语义判断】此处在讲述该研究的结果,将备选动词代入原文可知,activated符合语境,即“研究结果表明,事实语言激活了大脑活动的快速增加,与表达可能性的语言相比,大脑对事实性短语的反应更强烈,表现出更多的参与。”

    35.F)discourse(n.话语)

    【语义判断】根据常识可知,大脑的不同区域具有不同的功能,本文探讨大脑对事实性语言和可能性或猜测性语言的不同反应,由此可知,此处是说“参与处理话语的大脑区域可以快速区分事实和可能性”,故discourse符合语境。

    36.F。由题干关键信息is crucial in updating our understanding of humanity's past定位到F段。该段第二句提到,其中有些船只对于重新理解我们的过去至关重要。以上题干关键信息是对are critical to a new understanding of our past的同义转述。

    37.B。由题干关键信息sailing from Europe to America以及over the centuries定位到B段。该段第二句指出,几个世纪以来,来自旧世界的数十艘雄伟的帆船在佛罗里达沿岸这片变幻莫测、狂风肆虐的海域被摧毁而沉没。题干中的Quite a number of majestic ships sailing from Europe对应原文中的dozens of majestic Old World sailing ships; were wrecked off the Florida coast对应原文中的smashed and sank on this irregular stretch of windy Florida coast; over the centuries属于原词重现。

    38.I。由题干关键信息Pritchett和aUS district court定位到I段。该段最后三句话指出, 2018年, 也就是普里切特发现沉船两年后,联邦地区法院做出了有利于法国的裁决。对普里切特来说,这一决定是毁灭性的。投资者数百万美元的资助和多年的辛苦劳动都白费了。题干是对原文的总结概括。题干中的suffereda heavy loss对应原文中的Millions of dollars of investor funding and years of labor were lost。

    39.D。由题干关键信息have been sued over their rights定位到D段。该段倒数第二句指出, 但最近,当打捞人员找到这些船只时, 他们的权利在法庭上受到了质疑。题干中的people who found treasures in shipwrecks对应原文中的salvors; have been sued over their rights是对their rights have been challenged in court的同义转述。

    40.G。由题干关键信息Pritchett claims he got support of millions of dollars from investors定位到G段。该段第二句后半句指出,他声称,他们一年工作250天,得到了投资者400万美元的资助。题干中的 got support of millions of dollars from investors对应原文中的backed by investor funds of, he claims, US $4million。

    41.L。由题干关键信息One pioneer marine scientist和 publish their findings定位到L段。该段首句提到了乔治·巴斯是水下考古学的先驱之一;第三句指出,他认为考古学家需要自己做得更好,而不是一贯地批评寻宝者;第四句提到乔治·巴斯的话:“考古学有一个糟糕的名声,就是没有发表足够多的关于其发掘和发现物的资料。”此处的意思是说乔治·巴斯认为考古学家发表的关于发现物的资料不够,需要多发表相关资料。题干中的make greater efforts和publishings分别对应原文中的do a better job和 publishing enough on its excavations and finds.

    42.C。由关键信息technological advancement定位到C段。该段后两句指出, 近年来⋯⋯但科技可以让隐藏在海底的珍贵人工制品显露无遗。题干正是对这两句话的同义转述。

    43.J。由题干关键信息many treasure hunters are susceptible to loss定位到J段。该段首句提到打捞人员失去了与发现有关的所有权利,最后一句指出,许多寻宝者不明白他们将不得不为自己的权利与政府抗争,而政府有无穷无尽的资金用于法律诉讼,寻宝者很可能会输掉官司。题干中的many treasure hunters are susceptible to loss对应原文中的treasure hunters are likely to lose; face a financially stronger opponent in court对应原文中的against a government that has an endless supply of money。

    44.E。由题干关键信息are now hostile to each other定位到E段。该段最后一句指出, 打捞人员和考古学家曾经并肩工作,而现在他们这两个群体相互对立、互相嗤之以鼻。题干中的are now hostile to each other是对原文now they belong to opposing, and equally contemptuous, tribes的概括。

    45.K。由题干关键信息artifacts和 being sold to private collectors at an outrageous price定位到K段。该段最后一句提到,考古学家不希望文物最终成为私人收藏品,而不是带着人类踏上理解之旅。题干中的being sold to private collectors是对原文ending up in a private collection的同义转述。

    46.【定位】根据题干信息词past four and a half years可将答案线索定位至第一段第一句。

    C)【解析】第一段提及,你能在四年半的时间里不使用互联网吗? 随后说这正是歌手兼演员赛琳娜·戈麦斯为改善心理健康状况所做的努力。由此可知, C项符合题意。

    47.【定位】根据题干信息词actively opting out of using the internet become a matter of privilege可将答案线索定位至第三段最后一句。

    C)【解析】题干复现了第三段末句的结论,需回溯上文寻找答案。第三段第二句提及, 我们的社会日益数字化,这意味着从支付燃气费到规划去朋友家的路线,甚至是打电话,都受制于网络连接。由此可知,C项符合题意, growing digitisation替换了原文中的increasing digitisation。

    48.【定位】根据题干可将答案线索定位至第六段。

    D)【解析】题干定位部分意为:脸书等公司却将元宇宙作为下一个伟大的前沿领域而大肆宣扬,这让人感到格外恼火。作者感到恼火的原因在上文:在过去两年中,英国的数字鸿沟加深了,导致诸多贫困家庭家中没有宽带连接。故答案为D项。

    49.【定位】根据题干信息词worth bearing in mind可将答案线索定位至倒数第二段。

    B)【解析】倒数第二段提及,因此,值得记住的是,虽然删除所有社交媒体账户无疑会让某些人感觉好很多,但还有很多人受益于共享平台所孕育的强烈的社区感。因此B项符合题意,feel connected with others对应的是原文中的sense of community。

    50.【定位】根据题干信息词living in digital exclusion可将答案线索定位至最后一段最后一句。

    A)【解析】最后一段最后一句总结道,要让那些认为社交媒体对其心理健康产生有害影响的人关闭社交媒体,让那些生活在数字隔绝中的人能够首先打开社交媒体,这才是至关重要的。因此A项符合题意。Having access to the internet对应原文中的switch on。

    51.【定位】根据题干信息词easy to see in many areas of contemporary life可将答案线索定位于第一段。

    D)【解析】文章第一段第二句提到,无论是什么,你都不能不承认竞争在学术界和当代生活的许多其他领域中所产生的影响。题干中的many areas of contemporary life属于原词复现, D项中的impact对应原文中的effect, 故选项D为正确答案。

    52.【定位】根据题干信息词people strive to do following the initial stage of their life可将答案线索定位于第二段。

    D)【解析】文章第二段倒数第二句提到,一开始,我们争抢父母的注意力。接着又说,此后,我们受制于自我实现的基本冲动与禁止纯粹放纵的社会文化规范之间的斗争。也就是说,人们在最初阶段之后,一边会努力满足自我的欲望,一边要遵守社会文化规范,不能完全放纵自我。选项D是对这句话的同义转述,故为正确答案。

    53.【定位】根据题干信息词the“natural world” characterized by Thomas Hobbes可将答案线索定位于第三段。

    C)【解析】文章第三段第二句提到,托马斯·霍布斯笔下的“自然世界”是“肮脏、野蛮和短暂的”,这个自然世界是在强加人类意志之前的世界,也就是不受人类理性干预的世界,故选项C正确。选项A在文中未提及,故排除。原文提到达尔文的《物种起源》加强了而不是扭曲了前理性世界的形象,故选项B排除。

    54.【定位】根据题干信息词Darwin's assertion in The Origin of Species可将答案线索定位于第三段。

    B)【解析】文章第三段最后一句提到,达尔文在《物种起源》中断言,他所描述的斗争应该被视为隐喻,很可能包括依赖和合作。根据前文可知,这句话中的“他所描述的斗争”就是指为生存而斗争。这种斗争不仅包含竞争,也包含依赖和合作,即相互支持。所以选项B正确。

    55.【定位】根据题干信息词Margaret Mead和studying dozens of different cultures可将答案线索定位于最后一段。

    D)【解析】文章最后一段主要介绍了人类学家玛格丽特·米德的研究,最后一句提到,在研究了几十种这类文化后,米德的最终结论是,竞争力是人类行为中文化创造的一个方面,它在特定社会中的流行程度与该社会对它的重视程度有关。由此可知,一个社会对竞争的重视程度与这个社会的文化有关,故选项D正确。

    0/0
      上一篇:2023年12月大学英语六级阅读真题以及答案(一) 下一篇:2023年12月大学英语六级阅读真题以及答案(三)

      本周热门

      受欢迎的教程

      下载听力课堂手机客户端
      随时随地练听力!(可离线学英语)