Text 2
Everywhere in the world, plants and animals live together.Some animals eat plants they live with, Some plants stay alive because many plant-eating animals have natural enemies that eat them.
Rich soil for the roots of plants is produced by worms and other very small animals that live underground.Green plants feed animals and people.
It takes all the plants and animals living together to keep the earth a good place to live in.
Plants and animals trade with each other.They trade for things they both need to stay alive.
Animals breathe and the air gets changed inside their bodies.When they breathe the air out again there' s something called carbon((碳) in it.Animals can' t use this air again.But plants need carbon.The plants trade fresh air for the carbon they need.
Plants make food from carbon and water.They use sunlight for this work, just as a machine uses gas or electricity to keep running.The plants store the food they make inside themselves.
But what do the plants get in return? Many things.Plants make food from the carbon and other things that come from animals' bodies.Insects like bees carry pollen(花粉) from one flower to another and the pollen forms seeds.Birds and other animals eat the fruit in which seeds grow and often drop the seeds where they can grow up into new plants.So animals help the growth of new prants.
24.Which of the following is the closest in meaning with "trade with" in paragraph 2 ?
A.live for
B.give to and take from
C.stay with
D.teach and learn from
25.What is compared to "electricity" in paragraph 47
A.Sunlight.
B.Water.
C.Air.
D.Carbon.
26.What is the main idea of the text?
A.Living things are connected in nature.
B.Some animals stay in plants for safety.
C.Animals and plants are of different types.
D.Some plants can stay alive by themselves.
参考译文
Text2
在世界的每个地方,动植物都是生活在一起的。有些动物以吃植物为生。一些植物得以存活是因为食草动物会被其他天敌动物捕食。植物根部所需的肥沃土壤得益于蠕虫和其他生存于地下的非常微小的动物。绿植哺育着动物以及人类。
动植物的共存使得地球成为适宜居住的好地方。动植物之间互相给养。他们互相交换所需物品以维持生存。
动物呼吸空气,并在体内产生变化。当它们呼出气体时,其中包含一种被称为“碳”的物质。动物不能再用它们呼出的气体。但是,植物需要碳气体。植物吸入它们生长所需要的碳气体,呼出新鲜空气。植物通过碳和水生成食物。它们利用阳光完成这项工作,就如同机器借助汽油或电力维持运转。植物将生成的食物储存于它们的体内。但是,植物可以获得怎样的回报呢?很多的回报。植物从动物产生的碳和其他物质中生成食物,像蜜蜂这样的昆虫,它们将花粉从一朵花传到另一朵花,而这个花粉可以形成种子。鸟类和其他动物在种子生长出的地方吃到果实,又将种子带到可以让它们生长的地方。所以说,动物帮助了植物的再生。
2016年3月全国英语等级考试二级答案(短文理解2)
24.B【精析】推断题。题干意为“下面哪个选项与第二段中的词组‘trade wim’意思最为接近?”由第二段最后一句“They trade forthings they both need to stay alive.”可知,他们互相交换所需物品以维持生存。故可以推断出划线部分的含义应该是互相交换的意思。故B正确。
25.A【精析】细节题。题干意为“与第四段中的‘电力’作对比的是什么?”由第四段第二句话中的“They use sunlight for this work…”可知,它们利用阳光完成这项工作,由此可以看出“电力”是用来和“阳光”作对比的,故A正确。
26.A【精析】归纳题。题干意为“文章的中心思想是什么?”全文基本可以分成两个部分。第一部分说明一些动物靠食草为生,植物为动物提供了生存养料。第二部分说明植物也可以借助动物获取一定的生存养料。所以两者是相辅相成的。故A正确。