听力真题
英语六级真题的听力部分,作为衡量学生英语实际应用能力的重要标尺,涵盖了短对话、长对话及短文理解三大板块,这些题型着重考察考生捕捉关键信息并深入理解语境的能力。因此,深入掌握并熟练运用真题听力材料,对于提升六级考试成绩具有举足轻重的意义。此次,我们精心整理了2021年12月大学英语六级真题听力部分(卷二)的详细内容及答案解析,旨在为广大考生提供宝贵的备考资源与参考!
Section A
Directions:In this section,you will hear two long conversations.At the end of each conversation,you will hear four questions.Both the conversarion andthe questions will be spoken ony once.Afer you heara qwestion,you must choose the best answer from the four choices marked A),B),C)and D).Then mark the corresponding letter on Answer Sheet 1 with a single line throwgh thecentre.
Questions 1 to 4 are based on the conversation you have just heard.
1.A)It has given rise to much controversy.
B)It has been very favorably received.
C)It was primarily written for vegetarians.
D)It offends many environmentalists.
2.A)She neglects people's efforts in animal protection.
B)She tries to force people to accept her radical ideas.
C)She ignores the various benefits of public transport.
D)She insists vegetarians are harming the environment.
3.A)They are significant.
B)They are revolutionary.
C)They are rational.
D)They are modest.
4.A)It would help to protect the environment.
B)It would generate money for public health.
C)It would need support from the general public.
D)It would force poor people to changetheir diet.
Questions 5 to 8 are based on the conversation you have just heard.
5.A)Where successful people's strengths come from.
B)Why many peoplefight so hard for success.
C)How she achieved her life's goal.
D)What makes people successful.
6.A)Having someone who has confidence in them.
B)Having someone who is ready to help them.
C)Having a firm belief in their own ability.
D)Havinga realistic attitude towards life.
7.A)They adjust their goals accordingly.
B)They try hard to appear optimistic.
C)They stay positive.
D)They remain calm.
8.A)An understanding leadership.
B)A nurturing environment.
C)Mutual respect among colleagues.
D)Highly cooperative teammates.
Section B
Directions: In this section,you willhear two passages.At the end ofeach passage,you will hear three or four questions.Both the passage and the questions will be spoken only once.Afer you hear a question,you must choose the best answer from thefourchoices marked A),B),C)and D). Then markthe corresponding letter onAnswer Sheet 1 with asingle line through the centre.
Questions 9 to 1l are based on the passage you have just heard.
9.A)They use their sense of hearing to capture their prey.
B)Their foodmainly consists of small animals and fish.
C)They havebig eyes and distinctive visual centers.
D)Their ancestor is different from that of micro bats.
10.A)With the help of moonlight.
B)By means of echolocation.
C)With the aid of daylight vision.
D)By means of vision and smell.
11.A)To make up for their natural absence of vision.
B)To adapt themselves to a particular lifestyle.
C)To facilitate their travel over long distances.
D)To survive in theever-changing weather.
Questions 12 to 15 are based on the passage you have just heard.
12.A)They acquire knowledge not found in books.
B)They learn how to interact with their peers.
C)They become more emotionally aggressive.
D)They get much better prepared for school.
13.A)They are far from emotionally prepared.
B)They tend to be more attracted by images.
C)They can't follow the conflictsin the show.
D)Theylack the cognitiveand memory skills.
14.A)Choose appropriate programs for their children.
B)Help their children understand the program'splot.
C)Outline the program's plotfor their children first.
D)Monitor their children's watching of TV programs.
15.A)Explain its messageto their children.
B)Check if theirchildrenhave enjoyed it.
C)Encourage their children to retell the story.
D)Ask their children to describe its characters.
Section C
Directions: In this section,yow will hear threerecordings of lectures or talks followed by three or four questions.The recordings will be playedonly once.After yow hear a question,you mst choose the best answer from the four choices marked A),B),C)and D).Then mark the correspondng letter on Answer Sheet 1 with a single line through the centre.
Questions 16 to 18 are based on the recording you have just heard.
16.A)They are afraid of injuring their feet.
B)They havenever developed the habit.
C)They believe a little dirt harms no one.
D)They find it rather troublesome to do so.
17.A)Different types of bacteria existed on public-toilet floors.
B)There weremore bacteria on sidewalks than in the home.
C)Office carpets collected more bacteria than elsewhere.
D)A large number of bacteria collectedona single shoe.
18.A)The chemicals on shoes can deteriorate air quality.
B)Shoes can upset family members with their noise.
C)The marks left by shoes are hard to erase.
D)Shoes can leave scratches on the floor.
Questions 19 to 21 are based on the recording you have just heard.
19.A)It is sinful and immoral
B)It is deemeduncivlized.
C)It is an uncontrollable behavior.
D)It is a violation of faith and trust.
20.A)Assess their consequences.
B)Guard against their harm.
C)Accept them as normal.
D)Find out their causes.
21.A)Try to understand what messages they convey.
B)Pay attention to their possible consequences.
C)Consider them from different perspectives.
D)Make sure they arebrought under control.
Questions 22 to 25 are based on the recording you have just heard.
22.A)Cultivation of new varieties of crops.
B)Measures to cope withclimate change.
C)Development of more effective pesticides
D)Application of more nirogen-rich fertilizers.
23.A)The expansion of farmland indeveloping countries.
B)The research on crop rotation in developing countries.
C)The cooperation of the world's agricultural scientists.
D)The improvement of agricultural infrastructure.
24.A)For encouraging farmers to embrace new farming techniques
B)For aligning their research with advances in farming technology.
C)For turning their focus totheneeds of farmers in poorer countries.
D)For cooperating closely with policymakers in developing countries.
25.A)Rapid transition to become a food exporter.
B)Substantial funding in agricultural research.
C)Quickrise to become a leading grainproducer.
D)Assumption of humanitarian responsibilities.
听力原文
Section A
Questions 1 to 4 are based on the conversation you have just heard.
M:Good morning and welcome to People in the News.(1)With me today is Meghan Brown,an environmental activist whose controversial new book Beyond Recycling is making headlines.
W:Hi,Brian.Thanks for having me today.I'm excited to explain to the audience what my bookis really about.
M:(2)Critics of your book assert that you're trying to force radical changes on theentire country.Some claim thatyou want toforce everyone to eat a vegetarian diet and make private transport illegal.
W:I'm aware of those claims,but they simply aren't true.People who haven't read the book are making assumptions aboutmy arguments.They know I'm a vegetarian,that I don't wear leather or fur,and that I always use public transportation.So they're depicting me as a radical animal rights activist and environmentalist determined to force my beliefs on others.
M:But don't you want others to adopt your practices?You've campaigned for animal rights and the environment for decades.
W:I'd love it if people choose to live as I do.But my life choices are based on my personal convictions.They aren't my recommendations for others who don't share those convictions.
M:Well,in this excerptfrom your book,you argue that meat consumption and private transport are devastating the environment and that the best choices for the planet are vegetarian diets and public transport.
W:I did write that.But those are examples of what I call best practics,not what I'm actually sugesting.(3)In my guidelines for savingthe environment,I suggest modest changes,like cating vegetarian meals two days a weck.
M:You also endorse high taxesonmeat andotheranimal products and increased taxes ongasoline.Thosetaxes could force poor people to adopt your life choices.
W:But the taxes I suggest aren't that high,less than 3% only.(4)Plus,the money generated would be allocated to environmental protection,which benefits everyone.
1.What do we learn about the woman's new book?
2.What do some critics say about the author of the book?
3.What does the woman claim about the diet changes she suggested?
4.What does the woman say about her suggested tax increase?
Questions 5 to 8 are based on the conversation you havejust heard.
M:(5)With me in the studio today is Ms.Jane Logan,author of a new book,Secrets to Success.She claims to have uncovered how people achieve success.So Ms.Logan,in your book,you claim that successful people have many things in common.For instance,they know their strengthswhen pursuing a goal.
W:That'sright.They also tend to be motivated by a negative or positive life event.(6)They credit thei success to having someone in their life who believes in them.
M:You also write that there are a number of different factors related to success.And while succesful people are driven to achieve their goals,the ultra successful have even greater ambition.
W:Yes,greater ambition as well as a burningdesire to be the best of the best isalso a common characteristic.
M:Right.So those who are determined don't see obstacles as something that prevents success,but mere inconveniences that need to be overcome.
W:Absolutely.(7)Successful people are also optimistic as it is important to stay positive while being aware of obstacles that can deter us from achieving our goals.
M:That's a good point.All too often,people give upat the first hurdle.Would you say then that most successful people make it allby themselves?
W:Not exactly.They are usually good at cooperating with peopleand understanding the needs of others.
M:So people will be willing to help them,I guess.
W:That's correct.And this often leads to a great deal of mutual respect,whether it'swith a colleague,an assistant or even a receptionist.
M:Most successful people I know arevery passionate about theirwork.Would you say that passion is the single biggest key to success?
W:Not entirely.(8)There's a prerequisite,that is,you have to work in an environment that nurtures passion. If that exists,success will follow.
5.What has the woman revealed in her book?
6.What do successful people attribute their achievements to?
7.What do succesful people do when faced with difficulties?
8.What is one prerequisite for passion at work according to the woman?
Section B
Questions 9 to 11 are based on the passage you have just heard.
The saying“blind as a bat”simply isn't correct.The truth is that all 1,100 bat speciescan see and often their vision is pretty good,although not as excellentas othernight-hunting animals.
There are two main groups of bats,which are believed to have evolved independently of cach other,but both from a common ancestor.The first group,known as the mega bats,are mostly medium-sized or largebats who eat fruits,flowers,and sometimes small animals or fish.(9)These species have distinctive visual centers and big eyes.They use senses of vision and smell to capture their prey.Forexample,Flying Foxes not only see wellduring daylight,but can alsodistinguish colors.They actually rely on their daylight vision and cannot fly during the night with no moonlight.
The second group,called micro bats,are smaller in size and mostly eat insects.(10)These species use echolocation to find their way and identify food. Scientists have proven that despite their poorly developed small eyes,these bats still can seeduring the day.When we consider the nightly lifestyle of these bats,we wll see they have to be sensitive to the changing light levels because this is how they sensewhen to start hunting.Moreover,vision is used by micro bats to travel over long distances,beyond the range of echolocation.
So the truth is,there are no bats which are naturally blind.(11)Some species use their sense of hearing more than their eyes as a matter of adaptation to a particular lifestyle,but their eyes arestill functional.
9.What do we learn about mega bats?
10.How do microbats find their way and identify food?
11.Why do some species of bats use their sense of hearing morethan their eyes?
Questions12 to 15 are based on the passage you have just heard.
A study has found that educational TV shows come wth an added lesson that influences the child's behavior.(12)Children spending more time watching educational programs increasetheir emotional aggressior toward other children. This shows that children can learn the educational lesson that was intended.However.they're also learning other things along the way.
Thisunintended impact has to do with theportrayal of conflict in media and how preschool-age children comprehend that conflict.TV and movie producers often incorporate an element of bad behavior.This is to teach children a lesson at the endof the program.Educational showshave pro-education and pro-social goals.
However,conflict between characters is oftendepicted with charactersbeing unkind to each otheror they may use emotionally aggressive tactics with each other.(13)Preschool children really don't get the moral of the story.That's because it requires that they understand how all the parts of the show fit together.You need pretty complicated cognitive skills and memory skills to be able to do that.These are still developing in young children.
However,parents shouldn't completely constrain children's viewing.(14)Parents should instead watch with their kids and help them to understand the plot.(15) Parents can comment along the way and then explain the message at the end.They should explain how certain type of behavior was not appropriate.This will help children interpret and get the message and help them learn to watch the show for those messages.
12.What does the passage say about children watching educational programs?
13.Why can't preschool children get the moral conveyed in the TV programs?
14.What doesthe passage suggest parents do?
15.What should parents do right after watching the TV program?
Section C
Questions 16 to 18 are based on the recording you have just heard.
While ithas long been apractice in Asiancountries,many peoplein Western countries have ye to embrace the no-shoes-in-the-house rule.For many in those countries,wiping their shoes before going inside is regarded as sufficient.(16)After all,they may think a little dirt doesn't hurt anyone. But I can give you several good reasonswhy people should remove their shoes before going inside their homes.
Bacteria areeverywhere.They collect on your shoes whenyou walk along sidewalks,public toilet floors and even office carpets.In one study conducted at an American university,researchers collected microscopic germs from footwear.(17)They found that upto 421,000 units of bacteria can collect on the outsideof a single shoe.And it only takes a little bit of dirt to damage your timber floors.The more dirt youtrack in,the more it scratches and the more often you'd have to clean.The extra scrubbing will harm your floors overtime.Shoes can also leave marks and scratches on floors,especially high heels or shoes with pointed or hard parts.These can dent andscratch your floor.And if you live in an apartment building,removing your noisy shoes is the polite thing to doout of consideration for your downstairs neighbors.
Walking around with bare feet is actually better for your feet.It strengthens the muscles in your feet.Though many peopleareaccustomed to wearing shoes during all their waking hours,the moretime youspend wearing shoes,the more likely you areto incur foot injuries as a result.
(18)And if people aren't yet convinced by my arguments,I can give one final reason.The dust and toxic chemicals you bring into your house via your shoes can deteriorate the air quality in your home.Toxic chemicals are everywhere in our lives:insect-killingchemicals used onpublic grass areas,cleaning chemicals onthefloors of public areas.By kicking off your shoes before you enter the home,you are denying entry to these harmful chemicals.
Given the amountof timewespend in classrooms,and the number of shoes that passthrough them every day,you may well understandme if I were to propose a no-shoes-in-the-classroom rule.
16.Why don't many Westerners take off shoes before entering a house?
17.What is the finding of one study byresearchers at an American university?
18.What is the final reason the speaker gives for removing shoes before entering a house?
Questions 19 to 21 are based on the recording you have just heard.
Emotions are anessential and inseparable part of our consciousness.They are partof a built-in mechanism,which allows us to copewith the ups and downs of our lives both physically and mentally.When we hide our emotions andour true feelings,westop being genuine,spontaneous and authentic in our relationships.When weput on cultivated and polished faces in thecompany of others,we stop being true to ourselves.(19)Socially, it may be a goodtactic to hide our true emotions,but morally it is also a breach of faith andtrust. Although humans are more advanced and intelligent,animals are more genuine and authentic in their behavior and responses than human beings.The moreeducated we are,the less transparent and reliable we become.We are drawn to our petsbecause pets do not lie.
(20)One of the first steps in dealing with emotions such as anger or fear is to acknowledge them as normal and human. There is nothing sinful or immoral about being emotional,unless your emotions make you inhuman,insensitive and cruel to others.Feelings of guilt associated with emotions are more devastating and damaging than the experience of emotion itself.So when you deal with the problem of emotions,you should learn not only how to control thembut alsohow to accept them andmanage the guilt and anguish arising from them.
Our brains are made up of a primitive inner core and a moreevolved and rational outer core.Most of the time,the rational part of the mind controls the informationcoming from the primitive core and makes its own decisions as to what to do and how to respond.However,during critical situations,especially when a threat is the primitive brain.As a result,we let disturbing thoughts and emotions arise in our consciousness and surrender to our primitive behavior
In times of emotional turmoil,remember that emotions arise because your sensesare wired to the primitive part of your mind which is self-regulated,autonomous and spontaneous.Your rational mind does not always deal with the messages coming from it effectively.These messages are part of your survival mechanism and should not be stifled simply because emotions are unhealthy and betray your weaknesses.(21)When emotion arise,instead of stifling them,pay attention to them and try to understand the messages they are trying to deliver. This wayyou make use of your emotions without losing your balance and inner stability.
19.What does the speaker say about hiding one's emotions?
20.What should we do first in dealing with emotions?
21.What are weadvised to do when emotionsarise?
Questions 22 to 25 are based on therecording you have just heard.
Good morning,class.My topic today ishow tofeeda hungry world.Theworld's population is expected to grow from6.8 billion today to 9.1 billion by 2050.Meanwhile,the world's population more than doubled from 3 billion between 1961 and 2007.Simultaneously,foodproduction has been constrained by a lack of scientific research.Stll,the task of feeding the world's population in 2050 seems easily posible.
What is neededis a second green revolution.This is an approach that is described as the sustainable growth of global agriculture.Such a revolution willrequire a wholesale shift of prioritiesin agricultural research.
(22)There is an urgent need for new crop varieties. They must offer higher yields but use less water,nitrogen. rich fertilizers or other inputs.These new crops must also be more resistant to drought,heat and pests.Equally crucial is lower-tech research into basics such as crop rotation and mixed farming of animals and plants on small farms.
Developing nations could score substantial gains in productivity by making better use of modern technologies and practices.But thatrequires money.It is estimated that to meet the 2050 challenge,investment must double to 83 billion US dollars a year.(23)Most of that money needs to go towards improving agricultural infrastructure.Everything from production to storage and processing must improve.However,research agendas need tobe focused on the needs of the poorest and most resource-limited countries.It isthere that most of theworld's population lives and it is therethe population growth over the next decades will bethe greatest.
(24) To their credit,the world's agricultural scientists are embracing such a broad view.In March,for example,they came together at the first Global Conference on Agricultural Research to begin working out how to change research agendas to help meet the needs of farmers in poorer nations. But these plans will not bea fruit unless they get considerably more support from policy-makers.
(25) The growth in public agricultural-research spending peaked in the 1970s and has been shrinking ever since.The big exception is China,where spending has far surpassed other countries over the past decade.China seems set to transition to become the key supplier of relevant science and technology to poorer countries. Butdeveloped countries have a humanitarian responsibility too.Call by scientists for large increases in the appropriation of funds for public spending on agricultural research are more than justified.
22.What is an urgent need for feeding the world's population in 2050,according to the speaker?
23.Where should most of the money be invested to feed the ever-growing population?
24.Why does the speaker give credit to the world's agricultural scientists?
25.What makes China exceptional in comparison with the rest of the world?
参考答案
1.A)【精析】细节辨认题。句(1)中,男士提到,今天请到的嘉宾是梅根·布朗,她是一位环境活动家,她颇受争议的新书《超越回收》成了头条新闻。也就是说,女士的新书引起了很大争议。
2.B)【精析】细节推断题。根据句(2)可知,这本书的评论家们断言女士在试图迫使整个国家做出根本性的(radical)改变。也就是说,评论家们认为女士在强迫人们接受她的激进(radical)思想。
3.D)【精析】细节辨认题。句(3)中,女士说,在她给出的保护环境的建议中,她所提倡的是适度的改变,比如,每周有两天吃素。
4.A)【精析】细节推断题。男士提到女士赞成对肉类和其他动物制品征收高额税费,并增加汽油税。女士说自己所建议的税率并不高,并且在句(4)中说,征收上来的资金也将被用在环境保护方面,这会惠及所有人。也就是说,女士认为,她提出的增税建议有助于保护环境。
5.D)【精析】细节推断题。句(5)中,男士向听众介绍女士时说,女士出版了新书《成功的秘诀》,她自称已经揭示了人们是如何取得成功的。也就是说,女士在书中透露了是什么让人们获得成功。
6.A)【精析】细节推断题。句(6)中,女士说,成功人士把自己的成功归功于在生活中有相信他们的人。
7.C)【精析】细节辨认题。句(7)中,女士说,成功人士也很乐观,意识到有些障碍可能会妨碍我们达成目标时,保持积极的态度十分重要。因此答案为C)。 需要注意的是B)“他们努力表现得乐观”,“表现得乐观”只是表面现象,并不是真正的乐观,因此可排除该选项。
8.B)【精析】细节辨认题。男士说他所认识的大多数成功人士都对自己的工作充满激情,并且问女士激情是否是通往成功的最大的关键因素。女士在句(8) 中回答说,这有一个先决条件,那就是你必须在一个有助于培养激情的环境中工作。
9.C)【精析】细节辨认题。短文首先介绍的是巨型蝙蝠。句(9)中说,巨型蝙蝠有独特的视觉中心和大眼睛。因此答案为C) 。B)选项的干扰比较大,因为短文中明确提到巨型蝙蝠的食物包括小动物和鱼,该选项错误的原因在于mainly一词与录音中的sometimes不符,故排除。
10.B)【精析】细节辨认题。短文讲的第二类蝙蝠为微型蝙蝠。句(10)中明确指出,这个物种的蝙蝠使用回声定位来探路和辨别食物。
11.B)【精析】细节辨认题。短文最后提到,没有蝙蝠是天生失明的。根据句(11)可知,为了适应特定的生活方式,某些种类的蝙蝠更多地使用听觉,较少使用眼睛。
12.C)【精析】细节辨认题。句(12)明确提到,花费较多时间观看教育类节目的孩子对其他孩子表现出更多的攻击情绪。也就是说,他们在情绪上变得更有攻击性。
13.D)【精析】细节推断题。句(13)提到,学龄前儿童真的无法理解故事的寓意,这是因为他们必须得先去了解节目的各个部分是如何结合在一起的。要做到这一点,需要相当复杂的认知技能和记忆技能。幼儿的这些能力还没有完全形成。也就是说,学龄前儿童缺乏相应的认知和记忆能力,所以才不能理解节目的寓意。
14.B)【精析】细节辨认题。根据句(14)可知,父母应该和孩子们一起观看(电视节目),帮助他们理解剧情。
15.A)【精析】细节辨认题。根据句(15)可知,父母可以在(陪孩子们)观看(电视节目的)过程中进行评论,在观看完毕后对(节目传达的)那些信息加以解释。
16.C)【精析】细节辨认题。讲座开头提到,很多西方国家的人不习惯进屋前把鞋子脱掉。根据句(16)可知,他们认为一点点污垢不会对任何人造成伤害。
17.D)【精析】细节推断题。讲座中提到,美国一所大学的研究人员进行了一项研究,他们收集了鞋子上的细菌。根据句(17)可知,他们发现,仅仅一只鞋子的外部就可以聚集多达421000单位的细菌。从原文中的up to这一表述可以体会到这一数字其实是很大的,也就是说,他们发现仅仅在一只鞋上就聚集了大量的细菌。
18.A)【精析】细节辨认题。句(18)中,讲话者说,如果前面的这些理由还不能让人们接受进屋脱鞋,那她还可以给出最后一条理由。那就是:你通过鞋子带进屋的灰尘和有毒化学物质会恶化你家的空气质量。
19.D)【精析】细节辨认题。根据句(19)可知,讲话者认为,隐藏自己的真实情感和感受,从社会角度而言,或许是个好策略,但从道德角度来说,这是对忠诚和信任的违背。
20.C)【精析】细节辨认题。句(20)提到,处理愤怒或恐惧等情绪的第一步是承认它们是正常的和人性的。录音中的acknowledge意为“承认,认可”,与C) 选项中的accept 意思相近。
21.A)【精析】细节辨认题。句(21)提到,当情绪出现时,不要去压抑它们,要关注它们,并试着去理解它们试图传递的信息。
22.A)【精析】细节辨认题。讲座中说,如果想要完成在2050年养活全世界人口的任务,就需要第二次绿色革命。这样一场革命需要农业研究重点的大规模转移。根据句(22)可知,最迫切需要的就是新的农作物品种。
23.D)【精析】细节辨认题。在讲到增加投资时,句(23)中提到,大部分资金需要被用于改善农业基础设施。
24.C)【精析】细节推断题。在讲到应该对全世界的农业科学家提出赞扬的时候,句(24)中提到了3月份的首次全球农业研究会议,在此会议中,农业科学家们开始研究如何改变研究议程,使其有助于满足贫困国家农民的需要。也就是说,全球的农业科学家们将重心向贫困国家农民的需要倾斜,这是他们值得称赞的地方。
25.B)【精析】细节推断题。根据句(25)可知,当全世界公共农业研究支出都在萎缩的时候,中国是例外。在过去十年中,中国在此领域的支出远远超出了其他国家。也就是说,中国在农业研究方面投入的大笔资金使其与众不同。