2022年9月大学英语六级考试听力真题及答案
教程:六级真题  浏览:293  
  • 提示:点击文章中的单词,就可以看到词义解释

    听力真题

    英语六级真题的听力部分,作为衡量学生英语实际应用能力的重要标尺,涵盖了短对话、长对话及短文理解三大板块,这些题型着重考察考生捕捉关键信息并深入理解语境的能力。因此,深入掌握并熟练运用真题听力材料,对于提升六级考试成绩具有举足轻重的意义。此次,我们精心整理了2022年9月大学英语六级真题听力部分的详细内容及答案解析,旨在为广大考生提供宝贵的备考资源与参考!

    103118.jpg

    Section A

    Directions: In this section,yow will hear two long conversations.At the end of each conversation,you will hear four questions.Both the conversation and the questions will be spoken only once.After you hear a question,you must choose the best answer from the four choices marked A),B),C)and D).Then mark the corresponding letter on Answer Sheet 1 with a single line through the centre.

    Questions 1 to 4 are based on the conversation you have just heard.

    1.A)It enables people to earn more money.          

    B)It teaches the importance of financing. 

    C)It helps people with budgeting.         

    D)It introduces anovel way to invest.

    2.A)ManyAmericans are not satisfied with their income. 

    B)Many Americans have no idea about how to invest.   

    C)Most Americans do not know how to save money.    

    D)Most Americans do not stick to a budget

    3.A)Keep track of his money.

    B)Live within hismeans.

    C)Find more sources of income.

    D)Refrain from buying luxuries.

    4.A)It offers a greater variety ofitems.

    B)It helps avoid unnecessary spending.

    C)It changes one's way of living.

    D)It saves one's time for shopping.

    Questions 5 to 8 are based on the conversation you have just heard.

    5.A)It is brand-new.

    B)It has plenty of rooms.

    C)It belongs to her mother.

    D)It has been vacant for months.

    6.A)Space.

    B)Tranquillity.

    C)Appliances.

    D)Location.

    7.A)Talk to his wife about the contractterms. 

    B)Pay the first month's rent and adeposit. 

    C)Check the referencesof the flat owner.

    D)Consult his solicitor one moretime.

    8.A)She can have a wonderful view of the pond.  

    B)She will bemuch closer to her work place.    

    C)She can make friends with new neighbours. 

    D)She will have plenty of space forhershoes.

    Section B

    Directions: In this section,you will hear two passages.At the end of each passage,you will hear three or four questions.Both the passage and the questions will be spoken only once.After you hear a question,you must choose the best answer from the four choices marked A),B), C)and D).Then mark the corresponding letter on Answer Sheet 1 with a single line through the centre.

    Questions 9 to 1l arebased on the passageyou havejust heard.

    9.A)The more commercials they see,the more brands they get to know. 

    B)The more commercials they see,the more they adore celebrities.  

    C)The more television they watch,the fewer conflicts in the family.    

    D)The more television they watch,the greater their parents' stress.

    10.A)Inform children of the family's financial situation. 

    B)Shft children's attention to interesting activities.  

    C)Involve children in making purchasing decisions.  

    D)Help children understand advertising's intent.

    11.A)Their limited cognitive ability.

    B)Their strong natural curiosity.

    C)Their admiration for celebrities.

    D)Their lack of social experience.

    Questions 12 to 15 are based on the passage you have just heard.

    12.A)Bad guys may do good deeds.

    B)Bad guys may go unpunished.

    C)Good guys may not always cooperate.

    D)Good guys may get unfair treatment.

    13.A)By what we do.

    B)By fair evaluation.

    C)In comparison with others.

    D)In accordance with set standards.

    14.A)Learn from them earnestly.

    B)Compete with them actively.

    C)Leave them alone temporarily

    D)Cooperate with them sincerely.

    15.A)Being dismissed as hypocritical.

    B)Not getting the rewardthey deserve.

    C)Having to make too many sacrifices.

    D)Being misunderstood by people around.

    Section C

    Directions: In this section,you will hear three recordings of lectures or talls followed by three or four questions.The recordings will be played only once.After you hear a question,you must choose the best answer from the four choices marked A),B),C)and D).Then mark the corresponding letter on AnswerSheet 1 with a single line through the centre.

    Questions 16 to 18 are based on the recording you have just heard. 

    16.A)They are increasingly aware of gender differences.

    B)They engage themselves inpositive recollection.

    C)They begin to see the importance of friendship.

    D)They make friends with peers of the same sex.

    17.A)Competing forposition.   

    B)Pursuing fashion. 

    C)Forging close ties with friends.

    D)Fulfilling family obligations.

    18.A)They prioritize romance over friendship.

    B)They try to strengthen same-sex friendships.

    C)Theybegin to take friendship more seriously.   

    D)Theycompete intensely for romantic partners.

    Questions 19 to 21 are based on the recording you have just heard.

    19.A)They regard it as a matter of sheer privacy.

    B)They are worried about being turned down.

    C)They fear that their condition will be made widely known. 

    D)They areafraid to be discriminated against once recruited.

    20.A)After receiving a job offer.

    B)During a job interview.

    C)When confirming an interview.  

    D)Upon completing a cover letter.

    21.A)Describe the true state of their health.

    B)Provide all the information required.

    C)Stress the irrelevance of their disability to the job.

    D)Avoid mentioning the name of their disability

    Questions 22 to 25 are based on the recording you have just heard.

    22.A)Their scores were least affected by music with speech.

    B)It was the poorest when there was background speech.

    C)Their scores were most depressed with instrumental music. 

    D)It was disrupted by the sound of an air conditioner or fan.

    23.A)It has to do with the type and volume of the background noise.

    B)It has to do with short-term memory for listening comprehension.

    C)It depends on the overlap in processing different kinds of information.    

    D)It depends on the participants'ability to concentrate on the task at hand.

    24.A)Keep everything as quietas possible

    B)Play nothing but instrumental music.

    C)Usevocal material as little aspossible

    D)Wear a pair of earphones or headphones.

    25.A)Sociable people were immune to all distractions.

    B)Shy quiet people were most adversely impacted.

    C)Less outgoing people were more affected by silence.

    D)Confident people were unaffected by high-arousa music.

    听力原文

    Section A

    Questions 1 to 4 are based on the conversation you have just heard.

    M:(1)Welcome to Money Matterg,a weekly program that helps you manage your money.Tonight,I'll be talking to Mary Johnson about budgcting. 

    W:Hello,everyone.

    M:There's a magic about money.When it's not planned for,tracked and kept a record of,it literally disappears.What are some of the steps we can take to prevent this from happening?

    W:(3-1)Well,it's all about keeping track of your money. If you don't do that,you'l never be able to setany goals for your budget or have the discipline to stick to them.

    M:That's casier said than done.(2)I read recently that only 41% of Americans adhere to a budget.

    W:(3-2)Yes,but knowing what you earn and what you spend can give you reassurance that you won't get into debt in the first place.You can do this by adding up all of your sources of income you have and writing them all down on a piece of paper.On the same page,write down all of your monthly expenses.

    M:I'm always amazed at how much my expenses add up.But designating each item as an income or an expense really helps me have a much better sense of all my spending.

    W:Right,most people have no idea how much they spend each day,let alone cach week or month,no matter how careful they are.Next,subtract your monthly expenses from income.If the resultis positive,you are living within your means.If the result is a negative number,you're going to have to cut back on your spending.

    M:I'm usually a negative number.I just can'tresist the allure of all those prestigious goods.

    W:Well,it's not a catastrophe.But you do have to make some changes:try cutting back on thosenon-essential items,sell some stuff in your attic or(4)shop online to avoid unneccssary temptations like chocolate Failing that you can always find yourself a part-time job.

    1.What does the man say about the weekly program?

    2.What did the man read recently?

    3.What does the woman suggest the man do first to avoid getting into debt?

    4.What does the woman say about online shopping?

    Questions 5 to 8 are based on the conversation you have jus heard.

    M:Hi there.I've come to sce the flat.My name is Mark Adams.We spoke on the phone on Wednesday.

    W:Hi,Mark,come on up.I'll buzz you in.Green door on the second floor on the right side.Nice to meet you.I spoke to all your references and they all checked out okay.So let me show you around.(5)The place actually belongs to my mother. But her health isn't great.So we finally managed to persuade herto move in with us and rent this old place out.

    M:It's agreat size.Plenty of space.Very versatile.I think it's a winer for us.

    W:Yes,all the appliances are brand-new.There's a washing machine and a tumble dryer in the utility room next to the kitchen.

    M:Lots of closet space too,which is fabulous.My wife has a ridiculous number of shoes.(6-1)Now the big question,what about noise and the neighbours?

    W:Well,all the neighbours are elderly,so no noisy kids.And the back of the house overlooks a clear and peaceful pond.(6-2)So it's perfect if tranquility is what you are looking for.

    M:(6-3)That's good news. We've been living in a less than glamorous part of Aberdeen,constantly harassed day and nightby noisy neighbours.Getting to work was a nightmare too,as we only have one car and my wife has to use it as she works nights at the hospital.

    W:Well,if you like the place,it's yours as soon as I geta contract drawn up with a solicitor.(7)The first month's rent and a deposit are mandatory on signing the contract. Then we can work out when is the best day for you to pay rent each month.

    M:We'll be incredibly happy to be your new tenants.Thank you so much.(8)My wife will be thrilled to get out of the shabby place we are now in and start filling those wardrobes with all those shocs.

    5.What does the woman say about the flat?

    6.What is the man's chief consideration in looking for a flat?

    7.What does the man have to do on signing the contract?

    8.Why does the man say his wife will feel very excited if they move into the flat?

    Section B

    Questions 9 to l1 arebased on the passage you havejust heard.

    (9)A new study has found a positive correlation between how much television children watch and their parents'stress levels.Why?Because the more television kids watch,the more they're exposed to advertising.The more advertising they see,the more likely they are to insist on purchasing items when they go with their parents to the store.This could generate conflict if the parents refuse.All that,researchers say,can contribute to parents'overall stress levels.What's the solution?Perhaps the most obvious is curtailing screen time Commercial content is there for a reason—to elicit purchasingbehavior.So parents might want to shut off the TV.Researchers concede that this is easier said than done.So they suggest another option.Parents can change how they talk to their kids about purchases.(10)The researchers suggest that parents seek input from their children on family purchasing decisions.They shouldn't try to control all purchascs.Instead,parents mighttell their children things like“I will lsten to your advice on certain products or brands.”This type of communication,the researchers assert,can lead to children making fewer purchasing demands.That means less parents'stress.However,the protective effect of this kind of communication diminishes with greater exposure to television.This is because advertising aimed at children is especially persuasive.Advertisers use an assortment of tactics,such as bright colors,happy music and celebrity endorsements to appeal to children.(11) Plus,children don't have the cognitive ability to fully understand advertising's intent.That makes them particularly vulncrable to advertiscmcnts.

    9.What has the new study found about children watching television?

    10.What are parents advised to do to reduce the impact of TV commercials?

    11.What makes children particularly vulnerable to TV commercials?

    Qucstions 12 to 15 are based on the passage you have just heard.

    Everyone is supposed to cheer for good guys,and we should only punish the bad guys.But that's not what we always do.Most of the time,we do indeed reward good people.We also often punish people who harm others or who aren't good team players.(12)But sometimes the good guys also get punished or criticized, specifically because they are so good.This seems baffling,because it's detrimental to group cooperation. However,the phenomenon has been discovered in multiple fields,and it has been found in every society.Why does this happen?Research sugests a simple reason.When one person looks really good,others look bad by comparison.Those others then have an incentive in stopping that person from looking good,especially ifthey can't or won't compete.After all,(13)we're all judged in comparison with others.When faced with someone better,what can a normal person do?(14)One option is to actively compete.A second optionis to bring that person down.That is to suppress their cooperation or work ethic,infer selfish motives for their actions,or imply real or imagined hypocrisy.Other tactics include attacking them on unrelated dimensions or punishing them outright.Why does this matter?Critics often attack the motives of people who protect the environment, donate money or work too hard.(15)Such good deeds are dismissed as naive or hypocritical by those who do not perform those deeds.This criticism may ultimately discourage people from doing good deeds. So it's important to recognize these attacks for what they are.

    12.What baffling phenomenon is discussed in the passage?

    13.How are we all judged according to the passage?

    14.What can a normal person do when faced with people who perform better?

    15.What may discourage people from performing good deeds?

    Section C

    Questions 16 to 18 are based on the recording you have just heard.

    In America,most researchers concede that boys and girls are brought up in different ways,taughtdifferent skills and rewarded for different acts.Women,it is agreed,excel at certain tasks,menat others.

    There's little argument that some personality traitsappear more dominant in one sex than in the other.All of this not with standing,gender differences are very much in the media these days.Since the rise of the women's movement,gender role behavior has come under closer scrutiny.

    How has this affected friendship?How do the sexes differ in their friendship relations?(16)Mostpreteer children have a best friend who is usually someone of the same sex and similar age.Both sexes share an cssentially positive recollection of these childhood friendships.They do not differ in this respect.

    However,the type of play engaged in during these carly friendships is telling of the difference to come.Boys tend to form play groups that are competitive in nature.Girls'groups more frequently revolve around cooperative enterprises.Thus at an early age,boys become concerned with trying hard and winning,while girls,bycontrast,playhouse and school,engaging in roles that require complementary support.Speaking of their childhood,men recall being highly responsive to and aware of the gender-role opinions of other boys Girls in preteen years appear to be less susceptible to gender-role pressure.It is not until the dating years that women report being concerned with feminine behavior.Males,for the most part,are responsive to the suggestion that their behavior is unmanly at almost any age.These early attitudes reinforced by social conditioning continue to play an active part in the friendships of both sexes during adolescence.(17)This is a period when the majority of males onceagain report a closer alliance with same-sex friends.Now,however,with heightened intensity,considerable energy is devoted to competing for position and a definite undercurrent of competition permeates the relationship.Although in disimilar fashion,females share equally fragile relationships at this age.For them,the bond of loyalty extends only to the line of romantic involvement.(18)This is most ap to be the case in late adolescence when dating and relationships with boys take sharper precedence over sisterhood.Actually dating dilutes the intensity of same-sex friendships for men also. For the majority of us the moment we begin to date seriously,there's a competition between romance and friendship.

    16.What does the speaker say about most preteen children?

    17.What do most males devote much of their energy to during adolescence?

    18.What do children do when they reach late adolescence?

    Questions 19 to 21 are based on the recording you have justheard.

    Good afternoon.In today's lecture,we'll be talking about how and when to disclose a disability when applying for ajob.On average,about 20 percent ofthe population has some form ofdisability.Most countries,thesedays,have equal opportunity and non-discriminationlaws.Yet disabled people often find it hard to decidewhen,how and ifat all toraise their disability problem with the potental employer.There is uncertainty about how a recruiter will perceive their disability.(19)As such,many candidates fcar they wouldn't be considered for a position as a result of disclosing this personal information.And research has validated this as a genuine concern for many job applicants.It's a natural reaction,but it shouldn'tbea reason to stay quiet.Peopleneed to remember that they are applying for aposition they have the skills and experience to excel in.Discussing a disability with the potential employer may help them make reasonable workplace adjustments in their favor.(20)It's most appropriate to discuss a disability when they reply to confirm an interview.This information needn't be put upfront in their cover letter or resume,because it's probably not relevant to the position itself.Candidates with disabilities should feel they have the power to make their own decisions around sharing this information free from prejudice,If they find an organization that doesn't celebrate diversity and inclusion,it could say a lot about the company's culture.Perhaps the organization isn't the right fit.It's important for them to remember that theyare seeking a manager,anemployer that's goingto be supportive and continue to give them a great employment experience.Companies sometimes offer candidates the chance to disclose disabilities on their application form,but people shouldn't feel restricted by this method or timing.(21)People should avoid sharing the name of their disability or condition.There is always the risk thatthe recruiter will research information that is inaccurate or irrelevant.If people don'tthink their disability will impact their ability to perform in the advertised position,then it's entirely their entitlement to choose when and whether to share this information.

    19.Why do disabled job applicants feel reluctant to disclose their disability information?

    20.When does the speaker suggest applicants revea their disability information?

    21.What are people advised to do when filling out their job application form?

    Questions 22 to 25 are based on the recording you have just heard.

    Smartphones distract attention and reduce learning because of their potential to offer activities more inviting than study.But what about background sound alone?A group of American researchers compared students comprehension of verbal material when reading in the presence of background spech,instrumental music or general noise.Generalnoise is neutral,such as that from the sound of an air conditioneror fan.(22)Students scores were most depressed in the presenceof background speech. Comprehension was slightly better with the presence of music than with speech.However,when they were asked to identify melodies rather than understand text,background music interfered more.When the background speech was in a language unfamiliar to participants,there was little if any hindrance of reading comprehension.

    British researchers compared the effects of background speech,vocal music,instrumental music,general background noise and silence on short-term memory.Background speech had the biggest negative effect.Vocal music was slightly more disruptive than instrumental.In general,background noise and silence were least disruptive.(23)It seems the degree of interference from background noise depends on the overlap between the processing required on the task and the processing required to screen out the background noise. The studies suggest that when people read and when they try to remember any verbal material,background speech will inhibit their ability.Instrumental musicwill have at worst a slight effect.(24)When students write essays, however,other research has found it is best to reduce all background noise as much as possible.

    Not everyone reacts in the same way to distractions.Other studies suggest some aspects of personality may make a difference.The researchers subjected shy quiet people and confident outgoing ones to higher arousal or lower arousal background music,general noise or silence while asking them to remember words.Everyone performed best in the silent condition.(25)But less sociable people were more negatively affected by eacho the distractions.So when children are reading and trying to incorporate new material,parents could consider allowing some background music,particularly if it is instrumental and their child is the outgoing type.

    22.What did some American researchers find about students'reading comprehension in the presence of background noise?

    23.What do we learn from the British rescarchers about the degree of interference from background noise?

    24.What is best for students to do when writing essays according to some research?

    25.How do people of different personalities react to distractions according to other studies?

    参考答案

    1.C)【精析】细节辨认题。句(1)中,男士介绍说,《金钱很重要》是每周一期的节目,旨在帮助人们管理好自己的财务事宜。而本期节目中,他将与嘉宾一起讨论一下预算问题。因此,该节目是可以帮助人们编制预算的。因此答案为C)。

    2.D)【精析】细节理解题。句(2)中,男士说他最近看到只有41%的美国人能够坚定地执行预算。也就是说,大部分美国人不能坚定地执行预算。因此答案为D)。

    3.A)【精析】细节理解题。当男士问女士采取什么措施才能防止钱财消失时,女士在句(3-1)中回答说,这其实就是一个对金钱进行追踪的问题。当男士说追踪钱财不容易时,女士在句(3-2)中说,了解自己的收入和支出一开始就可以确保你不会负债。也就是说,女士建议男士第一步就应该对钱财进行追 踪。因此答案为A)。

    4.B)【精析】细节推断题。女士得知男士入不敷出的情况后认为他需要做出一些改变,其中就提到了男士可以在网上购物。根据句(4)可知,网上购物可以让人们避开某些像巧克力这样的不必要的诱惑。也就是说,女士认为网上购物能够帮助人们避免很多不必要的支出。因此答案为B)。

    5.C)【精析】细节辨认题。句(5)中,女士明确告诉男士,这套公寓属于她母亲。因此答案为C)。

    6.B)【精析】细节归纳题。根据句(6-1)可知,噪音和邻居的情况对男士来说是最大的问题。句(6-2)中女士提到,如果男士想要安静,这个房子就很完美。男士在句(6-3)中表示这是一个好消息。综合来看,在男士的择房标准中,安静是放在第一位的,因此答案为B)。

    7.B)【精析】细节辨认题。句(7)中,女士告诉男士,签合同时必须支付第一个月的租金和押金。因此答案为B)。

    8.D)【精析】细节辨认题。句(8)中,男士提到,如果妻子知道他们能够从现在住的破地方搬出来,还能把鞋都放到柜子里,她会很兴奋的。因此答案为D)。

    9.D)【精析】细节理解题。句(9)中提到,一项新研究发现,孩子看电视的时间与父母的压力水平之间存在正向关联。所谓正向关联,就是孩子看电视的时间越长,父母的压力越大。因此答案为D)。

    10.C)【精析】细节理解题。句(10)中明确提到,研究人员建议父母在做家庭购买决策时去寻求孩子的意见。也就是说,建议父母们在做购买决策时能让孩子参与进来。因此答案为C)。

    11.A)【精析】细节辨认题。句(11)中明确提到,儿童没有充分理解广告意图的认知能力,这让他们特别容易受到广告的影响。因此答案为A)。

    12.D)【精析】细节理解题。句(12)中提到,有时候,好人也会被惩罚或被批评,而原因却是他们太好了。这看起来令人费解,因为这不利于团队合作。也就是说,好人可能会受到不公平的对待,这让人费解。因此答案为D)。

    13.C)【精析】细节辨认题。句(13)中明确提到,我们都是通过与他人的比较来被评判的。因此答案为C)。

    14.B)【精析】细节辨认题。短文中提到了一个问题:当面对更好的人时, 一个正常人能做什么?句(14)中提到,一种选择是积极竞争。因此答案为B)。

    15.A)【精析】细节辨认题。根据句(15)可知,做好事却会被不做好事的人视为幼稚或虚伪,而这样的指责最终会打消人们做好事的念头。因此答案为A)。

    16.D)【精析】细节辨认题。句(16)中提到,大多数十一二岁的孩子都有一个好朋友,这个好朋友通常与他们同性别且年龄相仿。也就是说,这个年龄段的孩子愿意与同性别的同龄人交朋友。因此答案为D)。

    17.A)【精析】细节理解题。根据句(17)可知,到了青春期,虽然男性仍与同性别的朋友十分亲密,但他们已经把相当多的精力投入到争夺职位的竞争中,

    18.A)【精析】细节理解题。根据句(18)可知,到青春期后期,对于女孩子们来说,与男孩的关系比姐妹关系更为重要,而对于男孩子们来说,浪漫的约会也降低了同性友谊的强度。也就是说,对于青春期后期的孩子们来说,爱情的地位是高于友谊的。因此答案为A)。

    19.B)【精析】细节辨认题。句(19)中提到,许多求职者担心,他们会因为披露了这些个人信息而被排除在某个职位之外。也就是说,这些人之所以不愿意暴露自己身有残疾的事实,是因为害怕被直接拒绝,不再有应聘的机会。因此答案为B)。

    20.C)【精析】细节辨认题。句(20)中讲话者提到,给出回复进行面试确认的时候来讨论残疾问题是最合适的。因此答案为C)。

    21.D)【精析】细节辨认题。讲座中提到,公司有时会为求职者提供在申请表上披露残疾信息的机会,但人们不应受到这种方法或时间的限制。根据句(21)可知,人们应该避免分享他们所患残疾的名称或状态。因此答案为D)。

    22.B)【精析】细节理解题。句(22)中提到,有背景语音时,学生的成绩下降最多。也就是说,有背景语音时,学生的阅读理解情况是最差的。因此答案为B)。

    23.C)【精析】细节理解题。根据句(23)可知,英国研究人员发现,来自背景噪声的干扰程度似乎取决于任务处理过程和背景噪声屏蔽过程相互重叠的程度。也就是说,噪音的干扰程度取决于处理不同类型信息过程之间的重叠程度。因此答案为C)。

    24.A)【精析】细节理解题。句(24)中提到,其他研究发现,在学生写文章时,最好是尽可能地减少所有的背景噪音。也就是说,写文章时,周围最好是尽可能安静的,没有任何噪音的。因此答案为A)。

    25.B)【精析】细节理解题。讲座最后提到,人们对干扰的反应并不相同,研究表明,性格的某些方面可能会对此有影响。根据句(25)可知,社交能力较差的人更容易受到这些干扰的负面影响。也就是说,不同性格的人受到干扰的程度不同,害羞、安静的人受到的负面影响最大。因此答案为B)。

    0/0
      上一篇:2022年6月大学英语六级真题及答案汇总 下一篇:2022年9月大学英语六级真题及答案汇总

      本周热门

      受欢迎的教程

      下载听力课堂手机客户端
      随时随地练听力!(可离线学英语)